Fico odsloužil noční směnu v továrně. Divadlo, komentují slovenská média

Události: Fico odpracoval noční směnu v továrně na autodíly (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico má za sebou noční směnu, kterou odpracoval v noci na neděli v průmyslovém parku v Lozorně. Pochlubil se, že stihl vyrobit téměř 500 svařených lišt do dveří aut, za což ho prý pochválil i šéf firmy Peter Žatkulák. Fico tak chtěl podpořit vyšší příplatky pro lidi, kteří pracují v noci, o víkendech a svátcích. Zvýšení jeho vláda navrhuje s účinností od května příštího roku.

„Pan premiér pracoval výborně, protože začátečníci vyrobí 300 až 350 obrobků. Pan premiér vyrobil 497 obrobků, což je slušný výkon na to, že to dělal poprvé v životě,“ citoval server tvnoviny.sk ředitele podniku.

„Měl jsem několik cílů dnes v noci. V první řadě projevit solidaritu s lidmi, kteří v noci pracují. Za druhé, nechtěl jsem nic zničit, žádný stroj, to se mi také podařilo, tento cíl naplnit,“ uvedl Robert Fico, jehož Smer-SD přišel v nedávných krajských volbách o vedení čtyř krajů. Opozice Ficovi vyčítá, že se akcemi jako noční směna snaží nahnat ztracené body.

Některá média jeho práci v továrně komentovala například tak, že Fico měl za pásem na noční možná zůstat. „Snaha o zvýšení ceny práce, obzvlášť v noci, je chvályhodná věc. Odpracováním noční směny ale pro dosažení tohoto cíle premiér neudělal nic. Ochotnické divadýlko pro média by měl nahradit plněním slibů,“ uvádí komentář na serveru aktuality.sk.

„Je nesmírně krásné, že máme takového talentovaného začínajícího svářeče, který vyrobí 497 obrobků, zatímco ostatní začátečníci jen 300 až 350. Robertu Ficovi se však my, daňoví poplatníci, skládáme na plat jako slovenskému premiérovi. Kdyby kvalitně pracoval a plnil své politické cíle přes den ve své funkci, nemusel by hrát divadlo na noční směně jako svářeč,“ dodal autor komentáře.

Slovenský premiér se takhle nepřevlékl poprvé. Loni sfáral za horníky, aby jim slíbil místa až do roku 2030. V létě zas pravidelně míří na žně. I když letos podle kritiků vystupoval až moc kontaktně.
Lukáš Mathé
Zpravodaj ČT

Příplatky, které chce Ficova vláda prosadit, by podle návrhu měly stoupnout ze současných dvaceti na padesát procent minimální mzdy v eurech za hodinu, což představuje nárůst ze současných 50 centů na 1,38 eura. Premiér věří, že návrh, který se zaměstnavatelům nelíbí, parlament schválí, i když možná s určitými úpravami.