Peníze na odjezd, nebo vězení. Izrael odstartoval proces deportace 40 tisíc Afričanů

Izraelské imigrační úřady začaly rozesílat příkazy k vyhoštění migrantům z především afrických zemí. Jde o začátek realizace plánovaných kontroverzních deportací zhruba 40 tisíc běženců do třetích zemí. Těm, kdo uposlechnou, slibuje Izrael peníze, ostatním hrozí vězením.

Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu. V oznamovacím dopise jsou podle izraelských médií vyzváni, aby do dvou měsíců opustili zemi. Pokud tak neučiní, hrozí jim vězení. Tomu, kdo dobrovolně ze země odejde do konce března, úřady slibují v přepočtu 2800 eur (70 500 korun) a letenku zadarmo.

List Times of Izrael v této souvislosti s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného pracovníka vězeňských služeb napsal, že Izrael nemá dost cel pro tisíce migrantů, kteří by se mohli příkazu vzepřít.

Status uprchlíka dostalo jen 10 lidí

Status uprchlíků pocházejících především z Eritreje a Súdánu považuje Izrael za nelegální. Žádosti o azyl izraelské úřady schvalují jen výjimečně. V Izraeli se v poslední době zvedl viditelný odpor proti plánům na deportace uprchlíků. Protestní dopisy zveřejnila řada spisovatelů, akademiků i pamětníků, kteří přežili holokaust.

Podle úředních údajů do Izraele do postavení plotu na hranici s Egyptem v roce 2014 přišlo z Afriky kolem 60 tisíc uprchlíků. Z nich už bylo na 20 tisíc ze země odsunuto, v současnosti tam tedy pobývá zhruba 40 tisíc Afričanů. Většinou tvrdí, že utekli před násilím ve vlasti, Izrael je však považuje za ekonomické migranty. Za uprchlíky označil pouze osm Eritrejců a dva Súdánce, uvedl v listopadu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).