PODÍVEJTE SE: Pentagon zveřejnil video přiblížení ruské stíhačky, do střetu chybělo 1,5 metru

Pentagon zveřejnil video s pondělním incidentem, při němž se ruská stíhačka Su-27 při letu nad Černým mořem nebezpečně přiblížila k americkému radarovému letounu EP-3E Aries II a narušila dráhu jeho letu. Stroje od sebe byly v jednu chvíli jen 1,5 metru.

Incident se odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru a podle Američanů jde o další ukázku toho, jak Rusové nerespektují mezinárodní dohody. Americká vláda to označila za „nebezpečnou interakci“.

„Jedná se o nejnovější příklad ruských vojenských aktivit, které neberou ohledy na mezinárodní normy a dohody,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. „Vyzýváme Rusko, aby tyto nebezpečné akce ukončilo, jelikož zvyšují riziko nesprávného výpočtu a (představují) nebezpečí pro posádky letadel obou stran, (hrozí) střety ve vzduchu,“ zdůraznilo ministerstvo.

Moskva ale tvrdí, že během „blízkého setkání“ byla dodržena všechna bezpečnostní opatření. „Poté, co radarové letadlo amerického námořnictva změnilo směr a odletělo z hraniční oblasti, se Su-27 vrátil k základně,“ vyjádřilo se ruské ministerstvo obrany pro agenturu RIA.

„Blízká setkání“ neberou konce

Podobné události nejsou od začátku ukrajinské krize nic výjimečného. Ruské stíhačky a letadla NATO se často nebezpečně přibližují nejen nad Černým mořem, ale také v oblasti Baltu nebo nad Sýrií. Pentagon před tím varuje dlouhodobě.

V roce 2016 třeba dvojice ruských bombardérů Su-24 opakovaně přelétala v nízké výšce nad americkým torpédoborcem Donald Cook plujícím po Baltském moři, což působilo jako simulované útoky. Téhož roku se opakovala situace, kdy ruský pilot se svým letadlem Su-27 přiblížil k americkému průzkumnému letounu a provedl nebezpečný manévr.

Donald Trump tehdy ještě jako republikánský favorit v boji o Bílý dům prohlásil, že když diplomacie selže, je třeba střílet.

Britům vadí přítomnost ruských lodí

Rusové testují pozornost jednotek zemí NATO také na moři. Ruská vojenská plavidla se koncem loňského prosince několikrát přiblížila k vodám Spojeného království, britská vláda v reakci zdůraznila, že se nenechá zastrašit.

Už v lednu 2016 doprovázela britská válečná loď a tři stíhačky RAF ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov a řadu dalších ruských plavidel, která proplouvala Lamanšským průlivem.

Vydáno pod