Trump k ruským provokacím ve vzduchu: V určité chvíli musíte střílet

Když diplomacie selže, je třeba střílet, prohlásil republikánský favorit v boji o Bílý dům Donald Trump. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici WMEE v Indianě tak reagoval na páteční incident v Baltském moři, kdy se ruský pilot se svým letadlem Su-27 přiblížil k americkému průzkumnému letounu a provedl nebezpečný manévr.

Ruský stíhač se k RC-135, letícímu nad mezinárodními vodami Baltu, přiblížil až na vzdálenost necelých osm metrů a pak ve výkrutu přeletěl nad americkým letounem. Podle Američanů šlo o agresivní manévr. 

Prezident Barack Obama by měl v takovém případě nejprve zavolat do Moskvy, míní republikán. „Normálně by měl Obama, nazvěme ho prezidentem, zavolat Putinovi a říct mu: ,Poslyš, vyhov nám a nedělej to, stáhni toho šílence, zastav to'. Ale náš prezident takový není. Šel ven hrát golf nebo co…,“ poznamenal Trump.

„A když to nezafunguje, tak v určitém okamžiku, když se ten trouba blíží, je třeba střílet. Vždyť je to ostuda, totální neúcta k naší zemi, neúcta k Obamovi,“ prohlásil miliardář.

Ruské provokace nejsou od začátku ukrajinské krize nic výjimečného. K podobnému incidentu podle mluvčího velitelství amerických sil v Evropě došlo už 14. dubna. Ještě dříve dvojice ruských bombardérů Su-24 opakovaně přelétala v nízké výšce nad americkým torpédoborcem Donald Cook plujícím po Baltském moři, což působilo jako simulované útoky.

Miliardář Donald Trump
Zdroj: Jim Bourg/Reuters

Trumpa čekají v úterý důležité primárky v Indianě. Přestože soupeři newyorského miliardáře Ted Cruz a John Kasich už nemají šanci získat 1237 delegátů potřebných k automatické nominaci, Trumpovu cestu k vítězství mohou stále zkomplikovat.

Pokud miliardář v Indianě nevyhraje, nemusí dosáhnout ani na celkový kýžený počet delegátů a výsledek závěrečné nominační stranické konference republikánů pak zůstane otevřený.

V demokratickém táboře je situace jasnější. Favoritka Hillary Clintonová má nominaci téměř jistou, třebaže stejně jako mezi republikány bude i mezi demokraty zřejmě jasno až po primárkách v Kalifornii 7. června.

Soupeř Clintonové Bernie Sanders neztrácí naději, že se mu podaří získat podporu takzvaných superdelegátů, kteří se o své volbě mohou rozhodnout až na celostátní nominační konferenci.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org