„Nenechte nacisty vládnout!“ Rakušané demonstrovali proti ministrům za Svobodné

Vídeň protestovala proti ministrům za Svobodné (zdroj: ČT24)

Desetitisíce lidí protestovaly ve Vídni proti vzniku koaliční vlády Rakouské lidové strany (ÖVP) s protiimigrační a protiislámskou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Demonstranti vyzývali k bojkotu ministrů ze Svobodných. Policie účast odhadla na přinejmenším 20 tisíc lidí, podle organizátorů byl protestujících dvojnásobek.

Hlučného, ale nenásilného protestu se zúčastnili studenti, důchodci i rodiny s malými dětmi. Mezi hesly vynikaly transparenty s nápisem „Nenechte nacisty vládnout“. „Je to pro mě trn v oku, když vidím u moci tuto vládu, která je nehumánní, koná proti společnosti a nepřemýšlí,“ postěžovala si Vídeňačka Elisabeth Kleihunz.

„Chci svou účastí vyjádřit svoji nespokojenost s vládou a distancovat se od jejího konání,“ přidala se další z účastnic protestu, na který dohlíželo asi tisíc policistů. Úřady jej vyhodnotily jako pokojný a incidentů prostý.

Kickl nacistickou konotaci odmítá

Pobouření vyvolal výrok ministra vnitra a dlouholetého generálního tajemníka Svobodných Herberta Kickla. Navrhl ubytovávat žadatele o azyl „koncentrovaně“ ve větších střediscích, například v opuštěných kasárnách.

„Ubytovací centrum je pojem, který definuje infrastrukturu umožňující nám držet žadatele o azyl koncentrovaně na jednom místě. Mělo by být totiž v našem zájmu mít co nejrychleji adekvátní výsledky,“ prohlásil ministr.

Herbert Kickl
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Ministerstvo vnitra uvažuje i o tom, že by běženci měli ve společném ubytování částečně uzavřený režim a museli by například být doma v určenou hodinu. Opozice proti návrhům Svobodných ostře protestovala a slova ministra Kickla označila za „jazyk nacionálního socialismu“. Ten nařčení, že slovo „koncentrovaně“ zvolil záměrně s odkazem na nacistické koncentrační a vyhlazovací tábory, odmítá.

Totéž vadilo i účastníkům vídeňské demonstrace. „Prohlášení Herberta Kickla, že chce uprchlíky umístit do koncentrovaných středisek, je jazykem, který dnes rozhodně není akceptovatelný, ilustruje nehumánní a neliberální směřování této vlády,“ sdělil student z Vídně Samuel Holzer.

Svobodná strana Rakouska vznikla v 50. letech ze Svazu nezávislých, kde se organizovali bývalí nacisté. Dnes se její vedení hájí, že se partaj plně oprostila od antisemitismu a xenofobie, přestože její dlouholetý bývalý šéf Jörg Haider, jenž partaj vedl mezi lety 1986 až 2000, proslul právě rasistickými výroky.