Soudce zbrzdil Trumpovy plány. Zastal se migrantů, kteří do USA přišli jako děti

Federální soudce v San Franciscu podle agentury Reuters dočasně zablokoval plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na zrušení programu DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Vízový program DACA chrání před deportací ze Spojených států statisíce imigrantů, kteří přišli do USA jako děti.

Administrativa prezidenta Trumpa oznámila rozhodnutí zrušit po přechodné půlroční lhůtě program DACA na počátku loňského září. Opatření, které zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce Barack Obama, chrání před deportací téměř 800 000 lidí. Podle současného šéfa Bílého domu je ale neústavní.

Federální soudce William Alsup v úterý v San Franciscu rozhodl, že program musí po dobu, co o jeho osudu budou rozhodovat soudy, zůstat v platnosti. Účastníkům programu přezdívaným snílci by jinak podle něj hrozila „vážná, nenapravitelná újma“. Soudce rozhodoval na základě několika žalob, jednu z nich podal stát Kalifornie.

Kvůli Trumpovu rozhodnutí zrušit program DACA se na soudy obrátilo hned několik států unie, ale i řada organizací a jednotlivců. Soudce Alsup zároveň ve svém rozhodnutí uvedl, že federální vláda nemusí přijímat nové žádosti od lidí, kteří dosud ochranu na základě programu DACA nikdy nepožívali.

V úterý se prezident Trump setkal se skupinou kongresmanů z obou parlamentních stran, aby s nimi jednal o přistěhovalecké reformě. Navrhl, aby byl migrační problém vyřešen ve dvou krocích – v prvním by šlo o ochranu hranic a řešení osudu mladých přistěhovalců chráněných dosud programem DACA, ve druhém, pozdějším by měly přijít na řadu obecnější záležitosti. Součástí budoucí dohody o osudu takzvaných snílků musí být shoda v otázce zdi na hranicích s Mexikem, uvedl rovněž Trump.