Proti Trumpovi se ozval i Obama. S diskriminací lidí podle víry „zásadně nesouhlasí"

Bývalý americký prezident Barack Obama vyjádřil zásadní nesouhlas s diskriminací lidí podle jejich náboženského přesvědčení. Exprezident je podle svého mluvčího potěšen politickou aktivitou občanů po celé zemi. Někdejší šéf Bílého domu reagoval na páteční dekret svého nástupce Donalda Trumpa, který pozastavil imigrační programy a zakázal vstup do země občanům sedmi muslimských zemí.

Obama „zásadně nesouhlasí s kroky, které vedou k diskriminaci lidí kvůli jejich víře a náboženství,“ prohlásil mluvčí Kevin Lewis. Bývalý prezident je zároveň potěšen „rozsahem aktivity, která je patrná v komunitách po celé zemi“.

„Lidé využívající ústavního práva na shromažďování se organizují a prostřednictvím svých volených zástupců o sobě dávají vědět. To přesně očekáváme v okamžiku, kdy jsou americké hodnoty ohroženy,“ prohlásil s odvoláním na Obamova slova jeho mluvčí.

Vyjádření bývalého prezidenta ke krokům svého nástupce tak krátce po odchodu z úřadu je velice neobvyklé. Obama přitom avizoval, že se po odchodu z Bílého domu minimálně do konce roku stáhne z veřejného života. Hovořit do aktuálních událostí chtěl jen v případě „ohrožení demokratických zásad“.

Horizont ČT24: Proti Trumpově omezení migrace se zvedla vlna protestů (zdroj: ČT24)

Na Trumpovo páteční rozhodnutí zakázat vstup do USA obyvatelům sedmi muslimských zemí a přerušit přijímání uprchlíků se nabalují další a další nesouhlasné reakce.

Nevoli vůči tomuto kroku vyjádřilo také několik desítek amerických kariérních diplomatů z celého světa. Svou formální kritiku poslali vysokým úředníkům ministerstva zahraničí prostřednictvím vnitřního komunikačního kanálu.

Washington chce prezidenta žalovat

Zatímco představitelé Evropské unie či Británie se pokoušejí vyjasnit otázky kolem cest lidí mířících do USA, německá kancléřka Angela Merkelová Trumpův krok rázně odsoudila.

Stát Washington už oznámil, že kvůli kritizovanému dekretu bude prezidenta žalovat. Žalobu jsou připraveny podpořit i společnosti Amazon.com Inc. a Expedia Inc. Trumpovo nařízení vyvolalo odpor i v pověstném Silicon Valley, kde sídlí počítačoví, elektroničtí a internetoví giganti jako Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb nebo Netflix, kteří zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů.

Žantovský k Trumpově migrační politice: Je to gesto dovnitř USA (zdroj: ČT24)

Trump na 120 dní pozastavil program přijímání uprchlíků, do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dnů zakázal vstup občanům dalších zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu, tedy Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu.