Obama: Dobré vztahy Ruska a USA jsou v zájmu celého světa

Podle odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy je v zájmu celého světa, aby Spojené státy a Rusko udržovaly konstruktivní vztahy. Návrat Ruska ke konfliktnímu postoji to ovšem značně ztěžuje. Během své poslední tiskové konference v úřadě také Obama oznámil, že se pro letošek odmlčí a veřejně začne mluvit pouze v případě ohrožení demokratických hodnot.

„Myslím, že je v zájmu Ameriky i celého světa, že máme konstruktivní vztahy s Ruskem,“ poznamenal Obama. Putinovo vedení ale podle něj podněcuje protiamerickou rétoriku, což tyto vztahy narušuje.

Obama stál podle svých slov o jadernou smlouvu s Ruskem, Putin ale prý nechtěl jednat. Prezident vyzval svého nástupce v úřadu, aby v úsilí o jaderné odzbrojení pokračoval. Příští vláda by podle Obamy rovněž měla bránit velkým zemím, aby „znásilňovaly“ menší.

Sestřih poslední tiskové konference Baracka Obamy (zdroj: ČT24)

Trump má právo na svou vizi

Barack Obama
Zdroj: Reuters

Hodnocení názorů svého nástupce v Bílém domě Donalda Trumpa se Obama zdržel. Trump je vítězem voleb, a má tudíž právo na svou vizi, na své hodnoty, zdůraznil Obama, který předá svou funkci Trumpovi v pátek.

Hlava státu má právo přezkoumat minulou politiku, musí si ale být vědoma následků, poznamenal Obama. Podle jeho slov postoje budoucího prezidenta budou formovat jeho poradci, proto jsou důležitá nynější slyšení navržených členů nové americké administrativy v Senátu amerického Kongresu.

Na Trumpovu páteční inauguraci se Obama dostaví i s manželkou Michelle, ceremoniál prý ale nehodlá komentovat. 

V narážce na Trumpova slova o nuceném vystěhování ilegálních přistěhovalců Obama řekl, že se sice letos hodlá odebrat do ústraní, hovořit ale bude v případě ohrožení demokratických zásad. Například tehdy, pokud budou děti vyrůstající v USA vysídlovány.

Horizont ČT24: Obama naposledy vystoupil před novináři (zdroj: ČT24)

Trest pro Manningovou byl neúměrný

Obama na tiskové konferenci také obhajoval své rozhodnutí zmírnit trest pro Chelsea Manningovou, která v letech 2009-10 ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks více než 700 000 utajovaných armádních a diplomatických dokumentů.

Manningová prošla tvrdým vězením a rozhodnutí snížit její 35letý trest na pětinu není signálem shovívavosti vůči těm, kdo vyzrazují americká státní tajemství, prohlásil prezident. „Jsem velmi spokojen s tím, jak bylo učiněno zadost spravedlnosti,“ dodal. Původní verdikt byl podle něj neúměrný.

Snížení trestu nemá podle Obamy souvislost se zakladatelem WikiLieaks Julianem Assangem, který nedávno na Twitteru napsal, že bude souhlasit s vydáním do USA, bude-li Manningová na svobodě. „Moc se nestarám o Assangeovy vzkazy,“ reagoval prezident.

Barack Obama
Zdroj: Reuters

Poděkování tisku a víra v mladé

Poslední Obamova tisková konference v Bílém domě se svým průběhem nevymykala
obvyklým zvyklostem, prezident hovořil bez sentimentu, odpovědi formuloval rychle a otázky přijímal s respektem. Připustil, že jeho odpovědi bývají poněkud dlouhé, za což ho někteří novináři kritizovali. Svůj zvyk ale neopustil ani dnes.

„Spolupráce s vámi práci v této budově prospěla,“ řekl Obama novinářům. S některými jejich názory nesouhlasil, ale vždy ctil právo na jiný názor. „Nepředpokládá se, že budete pochlebovat, musíte být skeptičtí, klást nepříjemné otázky,“ prohlásil.

Svou promluvu ukončil ujištěním, že stále věří, že je v lidech více dobrého než špatného. Velké naděje prý vkládá do mladých a věří v americký národ. „Děkuji. A hodně štěstí,“ uzavřel Obama zhruba hodinovou tiskovou konferenci.