Assange: Jsem připraven vzdát se USA, pokud mi zaručí má práva

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange vyjádřil připravenost vzdát se Spojeným státům, pokud jeho práva budou zaručena. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na WikiLeaks. Ve Spojených státech hrozí Assangeovi vysoký trest.

Od roku 2012 se Assange ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Snaží se zabránit svému vydání do Švédska kvůli obvinění, že se dopustil v roce 2010 znásilnění. Assange obvinění opakovaně odmítal a tvrdil, že se obává vydání ze Švédska do USA kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.

obrázek
Zdroj: ČT24

Assange dříve prohlásil, že bude souhlasit se svým vydáním do USA, pokud prezident Barack Obama udělí milost Chelsea Manningové, která – ještě před změnou pohlaví jako vojín Bradley Manning – poskytla WikiLeaks tajné informace ministerstva zahraničí a Pentagonu. Jednalo se o více než 700 tisíc dokumentů.

Materiály naznačovaly porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Manningová dostala za vynesení tajných materiálů 35 let vězení. Prezident Obama ovšem těsně před svým odchodem z funkce oznámil, že jí bude zkrácen trest a z vězení vyjde už letos 17. května po odpykání více než šesti let.

Události: Obama zmírnil trest Chelsea Manningové (zdroj: ČT24)

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006. V roce 2010 zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku i v Afghánistánu. Dosud server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie.

Loni v říjnu portál odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů Demokratické strany USA. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se někdejší první dáma postavila za finančníky z Wall Street.