Trump popřel dohodu s demokraty o ochraně „snílků“, trvá na stavbě zdi

Šéf Bílého domu Donald Trump popřel, že by se dohodl s opoziční Demokratickou stranou na ochraně takzvaných „snílků“, tedy mladých imigrantů, kteří přišli do země jako děti. O spolupráci s prezidentem při tvorbě příslušného zákona předtím informovali demokratičtí lídři.

Šéf Bílého domu začátkem září rozhodl o zrušení programu známého pod zkratkou DACA, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama k ochraně mladých imigrantů. Trump vyzval Kongres, aby během půlročního přechodného období přijal zákon, který bude situaci řešit místo zrušeného prezidentského výnosu.

„Shodli jsme se, že rychle vtělíme ochranu (poskytovanou) DACA do zákona a budeme pracovat na zákonném balíčku týkajícím se bezpečnosti hranic, nikoli zdi, což je přijatelné pro obě strany,“ uvedli po pracovní večeři v Bílém domě lídři demokratů ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu Nancy Pelosiová a Chuck Schumer.

Trump se nehodlá vzdát zdi na hranici s Mexikem

Prezidentova mluvčí Sarah Huckabeeová to ale vzápětí zpochybnila. Sám Trump následně zdůraznil, že budou muset být odsouhlasena „masivní hraniční opatření výměnou za souhlas ohledně imigračního programu“.

Demokraté dlouhodobě považují stavbu a financování hraniční zdi za nepřijatelné a vyhlašují, že Trumpovu snahu získat peníze z federálního rozpočtu zablokují. Část komentátorů míní, že prezident zrušil výnos o DACA proto, aby výměnou za jeho uzákonění v Kongresu získal demokratickou podporu pro opatření na ochranu hranic včetně stavby zdi.

Později Trump uvedl, že financování hraniční zdi s Mexikem musí být v konečném důsledku součástí dohody o migrantech. Podle agentury AP ale zároveň připustil, že finance mohou přijít někdy později. „Musíme tomu rozumět tak, že ať už je to v rozpočtu nebo jinde, budou prostředky na zeď k dispozici za poměrně krátkou dobu,“ prohlásil Trump.

Trump řekl, že v rámci připravované migrační dohody neusiluje o to, aby mladým přistěhovalcům uděloval občanství či je zbavoval hrozby postihu. Zároveň se podle něj hledá řešení, jak zajistit, aby mohli v USA zůstat.

Deportace se může týkat až 800 tisíc osob

DACA umožňuje lidem, kteří přišli jako děti ilegálně do USA se svými rodiči, opakovaně získávat dvouleté vízum a pracovní povolení. Trump stanovil půlroční lhůtu, po kterou budou moci dosavadní účastníci programu požádat o prodloužení víza.

Pokud během ní Kongres zákon nepřijme, bude moci být vyhoštěno přibližně 800 tisíc lidí zahrnutých v současnosti do programu. Zastánci zrušení programu argumentují především tím, že je rozhodnutí o jeho vzniku z roku 2012 údajně neústavní.

Odpůrci tvrdí, že je prezidentovo rozhodnutí „kruté“, protože by USA museli opustit lidé, kteří v zemi strávili většinu života. Do žaloby s cílem zablokovat Trumpův plán se už zapojily desítky amerických států včetně federálního distriktu hlavního města Washingtonu.