Do sídla SPD v Berlíně narazilo auto s kanystry benzínu, řidič se chtěl zabít

Do sídla německé sociální demokracie (SPD) v Berlíně narazil na Štědrý večer řidič v osobním automobilu. Policie ve vozidle našla kanystry s benzinem a další hořlavé látky. Muž při incidentu utrpěl lehké zranění a policistům řekl, že chtěl spáchat sebevraždu.

Osmapadesátiletý muž najel autem do budovy SPD kolem půlnoci, přičemž se mu podařilo prorazit první prosklené dveře. Kromě něj neutrpěl nikdo zranění. Informaci uvedl zpravodajský server BBC.

Policisté nalezli ve voze kanystry s benzinem, plynové kartuše a tekutý zapalovač. Na místě vypukl požár, ale díky protipožárnímu zařízení budovy byl uhašen. Vyšetřovatelé uvedli, že čin řidiče řeší i jako pokus o žhářství.

Sociální demokracie byla mezi roky 2013 a 2017 ve vládě ve velké koalici s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Od zářijových voleb nebyla Merkelová schopna vytvořit většinovou vládu.

SPD, která ve volbách dosáhla vůbec nejhoršího výsledku od roku 1949, se původně rozhovorů o kabinetu nechtěla účastnit, po krachu koaličního vyjednávání mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými ale svůj postoj změnila.

Sondovací rozhovory o nové německé vládě mezi CDU/CSU a SPD začnou 7. ledna.