Da Vinciho Spasitele světa koupil podle médií saúdskoarabský princ

Nejdražší obraz na světě bude k vidění v muzeu Louvre v Abú Dhabí (zdroj: ČT24)

Nejdráže prodaný obraz světa koupil méně známý saúdskoarabský princ Badr bin Abdalláh bin Muhammad bin Farhán Saúd. Tvrdí to americký list The New York Times (NYT). Obraz Leonarda da Vinciho Spasitel světa se v listopadu vydražil za rekordních 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun) v newyorské aukční síni Christie's. Ta uvedla, že se k totožnosti kupců bez jejich svolení nevyjadřuje. Dílo bude k vidění v nově otevřeném muzeu Louvre v Abú Dhabí. Ani muzeum ale k majiteli nic nesdělilo.

„Zatím to není úplně potvrzené, muzeum jen tweetovalo, že u nich bude obraz vystaven. Předpokládá se ale, že majitel muzea bude pravděpodobně i majitelem obrazu. Saúdská rodina patří k největším sběratelům na světě a byl to jeden z nejpravděpodobnějších budoucích majitelů,“ uvedla historička umění a galeristka Lucie Drdová. 

Pravděpodobný majitel obrazu je příbuzným saúdského korunního prince Muhammada, který v zemi nedávno odstartoval kampaň proti korupci, během níž skončilo za mřížemi jedenáct členů královské rodiny.

NYT upozorňují, že princ Badr může nákupem takto drahého vyobrazení Krista riskovat urážku náboženského cítění svých muslimských spoluobčanů. Islám totiž učí, že Ježíš nebyl spasitel, nýbrž prorok. Většina muslimů – zejména saúdskoarabští duchovní – pak považuje zobrazování jakýchkoliv proroků za svatokrádež. 

Obraz, který Da Vinci namaloval zhruba kolem roku 1500, znázorňuje Ježíše Krista v renesančním oděvu s pozvednutou pravou rukou a křišťálovou koulí v ruce levé. Poprvé byl obraz uveden v soupisu sbírky anglického krále Karla I. Stuarta na počátku 17. století, v následujícím století se ale ztratil a v roce 1900 se objevil jako dílo Leonardova následovníka Bernardina Luiniho.

V roce 2005 historici umění potvrdili, že se jedná o dílo všestranného renesančního umělce Da Vinciho, i když někteří odborníci o tom stále pochybují. Znovuobjevení obrazu vyvolalo celosvětovou senzaci. Leonardovi Da Vincimu je v současnosti připisováno autorství méně než dvou desítek dochovaných pláten.

V arabském Louvru už jednoho da Vinciho mají

Muzeum v metropoli Spojených arabských emirátů, kde bude obraz vystaven, otevřel na počátku listopadu francouzský prezident Emmanuel Macron. Autorem budovy, která vznikla na umělém ostrově, je francouzský architekt Jean Nouvel. Za právo užívat jména Louvre do roku 2037 Spojené arabské emiráty zaplatí pařížské „matce“ 400 milionů eur (10,2 miliardy korun).

Muzeum v Abú Dhabí má ve svých sbírkách šest set děl a dalších tři sta vystavuje jako zápůjčky z Francie. Mezi nimi je už jeden portrét namalovaný Leonardem Da Vincim: La Belle Ferroniére z konce 15. století. 

„Francie bude minimálně dalších třicet let zapůjčovat recipročně velké kolekce děl. Ambicí muzea v Abú Dhabí je vytvoření instituce v globálním slova smyslu, chtějí vybudovat muzeum lidské humanity napříč dějinami a kulturami, což víceméně znamená, že tato díla budou vystavována vedle artefaktů z jiných kultur světa,“ uvedla Drdová.

Historička umění: V Abú Dhabí chtějí vytvořit globální muzeum lidské humanity (zdroj: ČT24)