Saúdská Hra o trůny. Korupčníci měli stát připravit o 100 miliard dolarů, jako vazba slouží luxusní hotel

Boj o moc v Saúdské Arábii (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie přišla v posledních dekádách kvůli korupci a zpronevěře nejméně o 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), oznámil generální prokurátor. Korunní princ Muhammad bin Salmán uvedl, že k výslechům zamířilo 208 osob, z toho 201 je stále zadržováno, ostatní byli propuštěni. Podezřelým byla zmrazena osobní konta. Experti upozorňují, že cílem zátahu je i odstranění opozice – mezi zadrženými jsou princové, ministři či vlivní podnikatelé.

Saúdská policie zadržela o víkendu desítky lidí včetně jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů. Akci nařídil protikorupční výbor, jenž vznikl dekretem a v jehož čele stojí samotný korunní princ.

Většina zadržených zůstává ve vazbě v luxusním hotelu v Rijádu. Je mezi nimi i jeden z nejbohatších Arabů – princ Valíd bin Talál, který investoval mimo jiné do společností, jako je Twitter, Apple nebo Citigroup.

Luxusní hotel v Rijádu, v němž jsou údajní korupčníci zadržováni
Zdroj: Faisal Al Nasser/Reuters

Mnozí zatčení jsou obviněni z praní špinavých peněz, úplatkářství, zneužití veřejných peněz a vydírání. Řadě z nich už byla zmrazena bankovní konta. Rijád navíc oznámil, že hodlá zabavit nezákonně nabytý majetek.

V zátahu jde o velké sumy peněz. Korupčními kanály bylo podle nich z příjmů Saúdské Arábie vyvedeno až 800 miliard dolarů (18 bilionů korun). Bankéři se domnívají, že většina z těchto peněz skončila v zahraničí.

Proces by měl začít 1. prosince, uvedl server Middle East Eye. „Není pochyb o tom, že to mírní hněv obyčejných lidí, kteří se domnívali, že tak významné osobnosti mají imunitu vůči právní odpovědnosti,“ konstatoval saúdskoarabský politický analytik a novinář Mansur al-Amir.

Oběti mocenského tažení saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána
Zdroj: Wikipedia.org/al-Džazíra/ČTK

Bin Salmán mezitím jmenoval třicet nových soudců a dalších šestadvacet povýšil, zatím ale není jasné, zda dostanou kauzu na starost.

Korunní princ chce zemi vtisknout umírněnější tvář

Podle odborníků jde kromě boje proti korupci také o boj mocenský. Bin Salmán se podle nich snaží zbavit opozice, která odmítá jeho kontroverzní, liberalizační reformy. Dvaatřicetiletý dědic trůnu a současně i ministr obrany získal během několika měsíců kontrolu nad celým bezpečnostním aparátem.

Korunním princem se stal v červnu poté, co z této pozice vytlačil svého bratrance, někdejšího ministra vnitra. Saudský královský rod má zhruba patnáct tisíc členů, z toho dva tisíce se řadí do užší rodiny. Muhammad si chce být jist, že na trůn usedne právě on. Sází přitom na mladé Saúdy, kterým slibuje modernizaci země.

Prioritou Muhammada bin Salmána je osobní moc. Protikorupční tažení opravdu víceméně použil proti znepřátelenému křídlu v královské rodině. Soustředil pod sebe všechny ozbrojené složky, je patronem Vize 2030, která má zcela proměnit Saúdskou Arábii. Jeho ambicí je usednout na trůn a posunout Saúdskou Arábii směrem k moderní zemi.
Pavel Novotný
analytik Info.cz

Hned v září kupříkladu oznámil, že bude zrušen zákaz řízení pro ženy. Do konzervativní sunnitské země se navíc snaží nalákat zahraniční návštěvníky díky turistickým vízům.

Omezil i státní výdaje v některých částech ekonomiky a plánuje velký rozprodej státního majetku. Z valné části je to reakce na pokles cen ropy na světových trzích a snaha nasměrovat ekonomiku tak, aby byla na příjmech z prodeje ropy méně závislá.