Da Vinciho Spasitel světa se stal nejdražším prodaným obrazem v historii

Nejdražší obraz na světě: da Vinciho Spasitel světa (zdroj: ČT24)

Za 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun) se ve středu na aukci v New Yorku vydražil obraz italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho. Dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa) se tak stalo nejdráže prodaným obrazem, a to jak v aukci, tak při soukromém prodeji.

Dražba v aukční síni Christie's trvala podle agentury AFP pouhých 19 minut, dražit se začalo na částce 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Totožnost kupce aukční síň zatím nezveřejnila.

Pro sběratele šlo o příležitost desetiletí. Od geniálního renesančního tvůrce Leonarda da Vinciho se dochovalo jen patnáct obrazů a u dalších není jeho autorství jisté. Obdobně staré malby jsou navíc většinou ve vlastnictví veřejných institucí, takže se neprodávají.

V případě da Vinciho byl na trhu právě jen Spasitel světa. „Mít jeho znovu objevený obraz k prodeji, to je zřejmě nejmimořádnější událost mé kariéry,“ potvrzuje výjimečnost situace odborník na staré umění z aukční síně Christie's Alan Wintermute.

Naposledy obraz změnil majitele po unikátní londýnské výstavě, která se konala v roce 2011 a na které se sešlo devět obrazů tohoto italského umělce. Skončil tehdy v rukou nejmenovaného evropského sběratele.

Předpokládá se, že dosavadním majitelem byl ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj v rámci soukromého prodeje v roce 2013 podle informací webu artnet.com zaplatil 127,5 milionu dolarů (2,8 miliardy korun).

Spasitel světa sesadil z trůnu Picassovy Alžírské ženy

Alžírské ženy Pabla Picassa v aukční síni
Zdroj: ČTK/AP/Tim Ireland

Podle aukční síně Salvator Mundi částkou, za kterou se vydražil, sesadil z první příčky nejdráže v aukci prodaných obrazů Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 vydražily za 179,4 milionu dolarů (v současnosti 3,9 miliardy korun). Na třetím místě je nyní dosud druhý obraz Ležící akt Amedea Modiglianiho, za který zájemce před dvěma lety zaplatil 170,4 milionů dolarů (v současnosti 3,7 miliardy korun).

Dosud nejvyšší známá částka, kterou někdo zaplatil za obraz (mimo aukce), bylo podle agentury AP 300 milionů dolarů (v současnosti 6,5 miliardy korun), které dal v rámci soukromého obchodu zájemce v roce 2015 za obraz Willema de Kooninga Výměna.

Da Vinciho obraz Spasitel světa
Zdroj: Christie’s New York/Reuters

Da Vinciho portrét Krista Salvator Mundi byl ještě v padesátých letech minulého století připisován Leonardovu žákovi. K určení skutečného autora přispěla i grafika českého tvůrce Václava Hollara. „Aukční síň Hollarovu grafiku zmiňuje na prvním místě, když dokládá historii toho díla. V té grafice je přípis: namaloval da Vinci,“ vysvětluje historik umění Jan Skřivánek.

Čí tvář se z portrétu dívá, je stejně jako u dalších obrazů nejisté. Třeba Mona Lisa má možná rysy měšťanské dámy, možná dokonce mistra samotného nebo jeho milence.

Je navíc obvyklé, že dobové obrazy mají více vrstev. Týká se to i Spasitele světa. „Ještě na počátku dvacátého století zakrývala tvář vrstva pozdějších maleb. Měl bradku a knír,“ dodává Wintermute.

Po odkrytí originálního portrétu nabízela aukční síň obraz za sto milionů dolarů, což je víc než dvě miliardy korun. „Myslím, že ta cena půjde spíš někam k 150 milionům dolarů,“ odhadl Skřivánek.

Největší obchody se odehrávají mimo aukční síně a sběratelé podrobnosti tají. „V tomto nejvyšším cenovém segmentu je kupců jen pár desítek, takže často je smysluplnější s nimi jednat napřímo,“ dodává Skřivánek.