V Hondurasu platí kvůli protestům po prezidentských volbách noční zákaz vycházení

Stovka lidí byla v Hondurasu zatčena pro podezření z drancování (zdroj: ČT24)

Honduraská vláda vyhlásila podle agentury AFP v noci na sobotu výjimečný stav kvůli protestům, které zemi zachvátily po nedělních prezidentských volbách. Mezi šestou hodinou večerní a ranní platí zákaz vycházení, opatření má trvat deset dní. Honduraská armáda a policie dostaly od vlády více pravomocí, aby demonstrace potlačily. Opozice si stěžuje na volební podvody a vyhlášení výsledků se stále odkládá. Protesty v ulicích honduraských měst si během tohoto týdne vyžádaly jednoho mrtvého a přes 20 zraněných. Stovka lidí byla zatčena pro podezření z drancování.

„Bylo schváleno dočasné omezení ústavních práv, aby ozbrojené síly a policie mohly potlačit vlnu násilností, která zemi zaplavila,“ řekl státní tajemník Ebal Díaz.

Vítěz prezidentských voleb měl být oznámen v pátek. Oznámení bylo ale opět odloženo. Po sečtení více než poloviny hlasů vedl zhruba o pět procent levicový opoziční kandidát Salvador Nasralla, pak ho ale předstihl současný pravicový prezident Orlando Hernández. Jeho kandidatura je sporná, ústava totiž neumožňuje dva mandáty v řadě.

Podle nejvyššího volebního soudu, který je v Hondurasu obdobou ústřední volební komise, je po sečtení téměř 94,31 procenta hlasů v čele současný prezident Hernández se 42,92 procenta hlasů. Politický nováček Nasralla měl podle těchto údajů zatím 41,42 procenta hlasů. Volba honduraského prezidenta je jednokolová a k vítězství stačí prostá většina.

Soud oznámil, že nyní ručně spočítá lístky z 1031 hlasovacích uren, u nichž se objevily nesrovnalosti. Sčítání má začít v sobotu v 9:00 místního času (16:00 SEČ), přítomni budou zástupci jednotlivých politických stran i mezinárodní pozorovatelé. Výsledky budou vyhlášeny až po úplném dokončení procesu. 

  • Honduraská ústava z roku 1982, podobně jako některé další ústavy zemí v Latinské Americe, po zkušenostech s diktátorskými režimy zakazuje dva prezidentské mandáty v řadě. Podle výroku honduraského ústavního soudu z roku 2015 je ale takové omezení nepřípustné.

Nasrallova středolevá aliance ale požaduje přepočítání hlasů ve třech z 18 honduraských departementů a odmítá uznat výsledky nejvyššího volebního soudu, pokud její požadavky nebudou splněny.

Nedůvěra opozice ve sčítací proces pramení zčásti ze skutečnosti, že volební soud je jmenován Národním shromážděním, které kontroluje Hernándezova Národní strana, zčásti pak náhlou ztrátou Nasrallova vedení při sčítání hlasů. Opoziční stoupenci v pátek vyšli ve velkém počtu do ulic.

Protesty si vyžádaly nejméně jednoho mrtvého a desítky zraněných

Policejní zdroje uvedly, že nejméně jeden muž byl při pátečních protestech zastřelen ve městě La Ceiba a 12 příslušníků armády a policie bylo zraněno při demonstracích, které zkomplikovaly dopravu v oblasti tohoto nejvýznamnějšího honduraského přístavu. Při protestních akcích v metropoli Tegucigalpě utrpělo zranění již nejméně deset demonstrantů, sdělily místní zdravotnické zdroje.

Nad druhým největším honduraským městem San Pedro Sula bylo v pátek vidět oblaka černého dýmu, jak demonstranti pálili pneumatiky. Policie se snažila davy rozehnat slzným plynem. Mluvčí místní policie řekl, že ve městě San Pedro Sula bylo zadrženo více než 100 lidí pro podezření z drancování obchodů.

Lidé v pátek zaplavili supermarkety, aby se zásobili jídlem. Silnice na řadě míst v zemi jsou blokovány rozhořčenými demonstranty. Fronty se vytvořily také před benzinovými pumpami, bankami a bankomaty. 

Vydáno pod