Německé vánoční trhy budou chránit zátarasy i posílené policejní hlídky

Události: Vánoční trhy v Německu doprovodí větší bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Začínající tradiční vánoční trhy v Německu budou letos doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Po loňském teroristickém útoku v centru Berlína mají návštěvníky chránit zátarasy nebo posílené policejní hlídky, a to nejen v německé metropoli, ale i na trzích v Kolíně, Norimberku nebo Drážďanech.

Přes prožité trauma po loňském útoku se na berlínské trhy vrátili téměř všichni prodejci. I přesto, že kvůli bezpečnostním opatřením zdražil nájem stánků o pětinu.

„Krátce po útoku to byla situace, která nás skutečně do hloubi srdce zasáhla. Dostalo se nám ale pomoci a sami pro sebe jsme si řekli, že život jde dál. Jsme tady, abychom lidem přinášeli radost,“ říká předseda svazu pořádajícího berlínské vánoční trhy Michael Roden.

Úřady nechtěly zadusit atmosféru trhů

Berlínské úřady tvrdí, že nechtěly celé město obehnat zdí. Příliš přísná bezpečnostní opatření by podle nich atmosféru trhů zadusila. Vidět jsou přesto téměř na každém kroku, popisuje zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Zátarasy policie postavila na místa, kde jsou trhy blízko provozu. Chrání je i ochranky, hlídky policistů se samopaly nebo jejich kolegové v civilu.

„Věřím, že návštěvníci trhů tato bezpečnostní opatření přijmou pozitivně. Je to viditelná ochrana, a to, že jí v této době nutně potřebujeme, je myslím všem jasné,“ říká mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf.

Úřady v celém Německu zdůrazňují, že v současnosti nemají důkazy o konkrétních plánech útoků na vánoční trhy a mluví o abstraktním stavu ohrožení. Policie ale dodává, že stoprocentní ochranu ani přísnější bezpečnostní opatření nezajistí, podotkl Černohorský.