U Kodaně našli pozůstatky novinářky, která se plavila na amatérské ponorce

Dánská policie v pátek objevila po skoro dvou měsících hlavu, nohy a oblečení patřící švédské novinářce Kim Wallové, která zemřela při plavbě v amatérsky postavené ponorce s jejím dánským konstruktérem Peterem Madsenen. Policie ho již obvinila z vraždy.

Policejní mluvčí uvedl, že na lebce nebyly fraktury. Části těla potápěči našli v plastovém pytli společně s nožem a těžkými kovovými předměty blízko místa, kde bylo v srpnu objeveno bezhlavé torzo novinářky. Její paže se zatím nenašly.

Na torzu byly bodné rány

Vynálezce tvrdí, že zemřela, když na ni v ponorce spadl těžký poklop. Pak prý její tělo hodil do moře a ponorku nechal na moři záměrně ztroskotat. On sám se zachránil. Nicméně policisté na torzu patřícím Wallové našli patnáct bodných ran. Co bylo přesně příčinou smrti Švédky, se zatím nepodařilo zjistit.

Policie už dříve Madsena obvinila z vraždy třicetileté reportérky. Soud jej ale zatím drží ve vazbě jen pro podezření z neúmyslného zabití a zohavení mrtvoly. Policie objevila v Madsenově počítači videa zachycující mučení a popravy žen. Madsen ale tvrdí, že mu daný pevný disk nepatří a že do jeho ateliéru mělo přístup mnoho lidí.

Novinářka byla naposledy spatřena 10. srpna, kdy nastoupila do Madsenovy ponorky, o níž psala reportáž. Konstruktér nejprve tvrdil, že Wallová sice v jeho plavidle byla, ale později z něj vystoupila. Ponorka nakonec ztroskotala, Madsen se zachránil a Wallová byla od té doby nezvěstná. Její trup se našel 21. srpna na pobřeží Kodaně.