Zohavené tělo nalezené u Kodaně patří pohřešované švédské novinářce

Tělo, které v úterý našel cyklista na pobřeží nedaleko Kodaně, patří hledané švédské novinářce Kim Wallové. Ze způsobení smrti novinářky je podezřelý dánský majitel amatérsky postavené ponorky Peter Madsen, který již vyšetřovatelům přiznal, že Wallová zemřela na palubě ponorky. Madsen ale tvrdí, že se tak stalo při nehodě a že tělo následně pohřbil v moři.

„DNA odebraná z těla se shoduje s DNA Kim Wallové,“ uvedla dánská policie na Twitteru. Od těla byly podle policie úmyslně odděleny ruce, nohy a hlava, informoval web The Local.

Vyšetřovatel Jens Möller Jensen na tiskové konferenci prohlásil, že k tělu novinářky byl upevněn kus kovu, „pravděpodobně proto, aby se tělo potopilo“. Vyšetřovatel také řekl, že v Madsenově ponorce se našly stopy zaschlé krve, které patřily Wallové. 

Třicetiletá Wallová studovala na pařížské Sorbonně, na Londýnské ekonomické škole (LSE) a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde získala v roce 2013 magisterský titul v oboru žurnalistiky. Psala mimo jiné pro list The New York Times, The Guardian nebo pro časopis Time.

Soukromá ponorka UC3 Nautilus
Zdroj: Reuters//Scanpix Denmark/Anders Valdsted

Na Madsenovu ponorku, o níž psala reportáž, nastoupila 10. srpna. Amatérský konstruktér nejprve tvrdil, že sice na jeho plavidle byla, ale vysadil ji v Kodani. Ponorka později ztroskotala, Madsen se zachránil a Wallová byla od té doby nezvěstná. Ve vraku její tělo nalezeno nebylo.

Přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus bylo největší amatérsky postavenou ponorkou na světě. Nešlo přitom o jediný Madsenův projekt. Šestačtyřicetiletý muž nejprve postavil malou ponorku Freya a po ní větší ponorný člun Kraka.

Spolu s Kristianem von Bengstonem, jenž dříve pracoval pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), také inicioval vznik sdružení amatérských nadšenců, které se pokouší dostat do vesmíru člověka.