Novinářka zmizela z ponorky. Z její vraždy obvinila dánská policie majitele plavidla

Horizont ČT24: Dánsko vyšetřuje zmizení novinářky z ponorky (zdroj: ČT24)

Kodaňská policie zatkla majitele soukromé ponorky, která se potopila v dánských vodách. Peter Madsen je podezřelý z vraždy pohřešované švédské novinářky, která s ním v ponorce byla minulý čtvrtek. Podnikatel vinu popírá a tvrdí, že redaktorku ve čtvrtek večer vylodil na ostrově. Policie už ho ale obvinila a poslala do vazby.

Novinářka Kim Wallová psala o ponorce reportáž a na její palubě byla s Madsenem ve čtvrtek sama. Z plavby se ale nevrátila a ještě v noci ji přítel nechal hledat policií. Po ponorce pátraly dva vrtulníky a tři lodě. Plavidlo našly a vysílačkou se spojily s kapitánem, který jim oznámil, že míří do přístavu.

Krátce na to se ale ponorka potopila a jejího majitele vyzvedla loď. „Jsem v pořádku, ale jsem samozřejmě smutný. Vidět Nautilus, jak se potápí, je smutné, ale co nadělám,“ řekl poté Madsen.

Co přesně se pod hladinou průlivu Oresund odehrálo, policie zatím přesně neví. Slova zadrženého kapitána ale zpochybňuje. „Vypadá to, že ponorka byla potopena úmyslně,“ uvedl vedoucí oddělení vražd v Kodani Jens Moeller.

Kapitán tvrdí, že novinářku vysadil ještě ten večer na břehu, svoji výpověď ale podle policie několikrát změnil. Teď čelí obvinění z vraždy. Dánská média mluví o zabití z nedbalosti. Vyšetřování teď probíhá na dvou frontách. Psi, letadla a potápěči dál pátrají po nezvěstné novinářce a specialisti ohledávají z vody vytaženou ponorku. „V ponorce jsme nenašli nikoho mrtvého ani živého,“ podotkl Moeller.

Policie prohledává ponorku
Zdroj: Jens Noergaard Larsen/Reuters/Scanpix Denmark

Stroj je ale pro ně stále potenciálním místem činu. S vědomím toho interiér dál prohledávají a pátrají po stopách; zkoumají i kamery z přístavu a vyzývají kohokoliv, kdo by mohl mít nějaké indicie, aby se ozval. Posádka jedné lodi už to udělala: tvrdí, že se s ponorkou minulý týden málem srazila, protože nesvítila.

Přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus bylo největší amatérsky postavenou ponorkou na světě. Nešlo přitom o jediný Madsenův projekt. Šestačtyřicetiletý muž nejprve postavil malou ponorku Freya a po ní větší ponorný člun Kraka.

Spolu s Kristianem von Bengstonem, jenž dříve pracoval pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), také inicioval sdružení amatérských nadšenců, které se pokouší dostat do vesmíru člověka.