Rusko demonstruje na manévrech Západ 2017 svou vojenskou sílu

V Rusku a Bělorusku vrcholí strategické cvičení Západ 2017, které bedlivě sleduje Evropská unie a NATO. Země sousedící s Ruskem mají obavy, jestli federace nechystá invazi. Moskva to odmítá – armádu prý cvičí pro případ, že nepřítel vstoupí na ruské území.

Přímo na polygon do Leningradské oblasti přijel cvičení sledovat ruský prezident Vladimir Putin. Manévry nezastavil ani silný déšť. Špatné počasí naopak může nepřítele demoralizovat. „Přelet letadel a výsadek parašutistů se uskutečnil i při tomto počasí,“ podotkl zástupce velitele výsadkových vojsk Andrej Cholzakov.

Moskva tvrdí, že jde o běžné cvičení, které se koná každé čtyři roky. Tentokrát podle scénáře přešly přes hranici skupiny cizích bojovníků, které se spojily s dalšími ozbrojenci a snaží se zemi destabilizovat. „Naším úkolem bylo odrazit útok teroristů. Teroristů dobře připravených a s různou výzbrojí,“ uvedl velitel Západního vojenského okruhu Andrej Kartapolov.

Rusko zkouší v rámci cvičení nejmodernější armádní techniku, kterou právě teď zavádí do výzbroje. Světu chce ukázat svoji vojenskou sílu. Přímo na polygon pozvalo na 90 zahraničních pozorovatelů z více než šedesáti zemí včetně států NATO.

Státy Aliance odhadují, že cvičení se účastní až sto tisíc vojáků, a je proto daleko větší, než Moskva a Minsk udávají. Ministerstva obrany Ruska i Běloruska odmítají, že by počty vojsk uměle snižovaly. Manévrů se podle nich účastní na šesti cvičištích celkem 12 700 vojáků. Příslušníků ruské armády má být jen 5,5 tisíce.

Vrcholí rusko-běloruské vojenské cvičení (zdroj: ČT24)