Smyčka kolem Islámského státu u syrského Dajr az-Zauru se utahuje

Islámský stát je u syrského Dajr az-Zauru v obklíčení (zdroj: ČT24)

Syrské vládní síly podporované ruským letectvem už překročily řeku Eufrat a snaží se zcela obklíčit bojovníky z Islámského státu (IS) ve městě Dajr az-Zaur na severovýchodě Sýrie. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Islamisté jsou v Dajr az-Zauru sevřeni ze severu, západu a jihu. Tím, že se syrské armádě a jejím spojencům podařilo překročit Eufrat, se obklíčení pomalu uzavírá.

„Naše síly zatlačily islamisty zhruba pět nebo šest kilometrů od města za levý břeh Eufratu. Tou nejdůležitější věcí je, že blokáda byla prolomena a lidem se dostává humanitární pomoci,“ uvedl velitel ruských jednotek, generál Igor Konašenkov.

V oblasti Dajr az-Zauru se hraje o strategické dopravní tepny, spojení Bagdádu se Sýrií i Jordánskem. Vládní síly tady musejí ovládnout převážně menší města - ve srovnání se statisícovým Tal Afarem či půlmilionovým Mosulem, které z područí radikálů vybojovali Iráčané.

I tak se ale dají čekat komplikace. „Bitva bude takticky jiná. Kvůli utajení, které se týká každého regionu okupovaného takzvaným Islámským státem. Rozmístění (sil) si nevybírají náhodně, ale tak, aby se dokázali hladce přesouvat mezi jednotlivými městy,“ podotkl vojenský analytik Wael Alrekabi.

  • IS už ztratil polovinu území, která obsadil. Jen v Sýrii ale stále může mít odhadem až osm tisíc mužů ve zbrani. V Sýri a Iráku za něj bojuje kolem 2500 Evropanů.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) je pro džihádisty únik přes Eufrat velmi obtížný kvůli ruským a syrským bojovým letounům, které útočí na každého, kdo se pokusí přes řeku dostat. SOHR rovněž uvedl, že k úplnému obklíčení oddílů IS v Dajr az-Zauru musí režim ještě dobýt několik vesnic východně od Eufratu.

Překročením Eufratu se syrská armáda přiblížila k zóně, kde operují Syrské demokratické síly (SDF), což jsou arabsko-kurdské milice, které ze vzduchu podporují Američané. Ti už skoro zlomily odpor islamistů v syrské baště radikálů v Rakká.

SDF tvrdí, že své operace s režimem ani s jeho ruským spojencem nekoordinují, nicméně podle mezinárodní koalice existuje určitá dělící linie. Ta má za cíl zabránit konfliktům mezi různými aktéry působícími v této zóně.

V sobotu ale SDF obvinily ruské a syrské letectvo z bombardování oblasti severovýchodně od Dajr az-Zauru, kde jsou aktivní oddíly SDF, což Moskva důrazně popřela.