Bezpečnostní expert: IS bude dál ztrácet území, může přesouvat své lidi do Evropy

Radikálové z Islámského státu (IS) na Blízkém východě prohrávají. V Iráku už přišli o polovinu území a nově čelí náletům amerického letectva v Libyi. O to víc ale páchají sebevražedných útoků. „Fronta (IS) na syrské a irácké straně se pomalu hroutí. Takzvaný Islámský stát pravděpodobně dlouho nepřežije – alespoň ne v takové podobě jako nyní,“ říká v rozhovoru pro ČT24 politolog a bezpečnostní expert Josef Kraus.

Nestabilní libyjská vláda musí čelit přílivu radikálů ze zahraničí. Na pomoc si proto povolala Američany. Po pondělních úderech na IS v Syrtě se provládním libyjským silám podařilo dobýt zpět jednu důležitou čtvrť tohoto města.

„Americký útok není nijak časově omezený, počítá se s dalšími, pravděpodobně cílenými na centrum Syrty, kde je poslední bašta IS v oblasti,“ poznamenal zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

V Libyi je mocenské vakuum, které lze jednoduše využít pro to, aby zde vznikla další pobočka Islámského státu.
Josef Kraus
politolog

Podle Washingtonu působí v zemi asi pět tisíc radikálů. „Libyjský stát už prakticky několik let neexistuje, je iluze si myslet, že nějaká Libye je. A na toto území přecházejí bojovníci právě z Iráku a Sýrie a snaží se vytvořit něco podobného, jako známe právě ze Sýrie a Iráku,“ konstatoval Kraus.

Podle něj si islamisté musí uvědomovat, že situace nebude dlouhodobě únosná. „Libye skýtá ještě lepší prostředí pro vyvíjení aktivit. Jak syrský, tak i irácký stát se začaly vehementně bránit,“ připomněl Kraus.

Boj proti islámskému státu nese ovoce

Iráckým vojskům se již podařilo vyhnat IS z velkého města Ramádí a nyní se blíží k baště IS – kdysi dvoumilionovému Mosulu. Také v Sýrii se daří radikály porážet, syrská armáda dobyla s pomocí Ruska třeba starověkou Palmýru. Na IS útočí v obou zemích ze vzduchu mezinárodní koalice vedená USA.

Ruské letouny útočí na IS
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/TASS

Podle Krause se dá i v dalších měsících očekávat, že IS bude území ztrácet. „Zase ale nejde očekávat, že syrská nebo irácká armáda budou schopny dobýt celé území, které je nyní ovládáno takzvaným Islámským státem,“ míní Kraus. Podle něj vznikne určitá oblast „nikoho“, kterou může mít pod kontrolou nějaká úplně jiná skupina. „Může se stát cokoli,“ zdůraznil odborník.

Od regulérního boje k teroristickým praktikám

IS dokázal dlouho čelit i armádám, teď už ale oslabil a přichází na řadu guerrilová válka v podobě atentátů – k těm dochází hlavně v Bagdádu, kde již zemřely stovky lidí. Sunnitští radikálové často cílí na šíity.

„Změna taktiky je skutečně nasnadě, přejde se k nekonvenčním způsobům, teroristickým technikám – sebevražedným atentátům, výbuchům, záškodnictví a přesunu lidí, kterým se podaří uniknout, do Evropy. Je to jeden z možných scénářů,“ podotkl Kraus.

Nedávné útoky ve Francii a v Německu ale zřejmě proběhly nezávisle na vedení IS. „Pachateli jsou většinou lidé, kteří se přihlásili k Islámskému státu a využili ho jako marketingovou značku, ke které se přihlásíte, pokud máte shodnou ideologii, podobné cíle a potom spácháte teroristický čin, který může být modelový právě pro bojovníky IS, ale nelze si myslet, že někdo v Sýrii nebo v Iráku dá přímý rozkaz a v Evropě se něco podobného stane,“ upozornil Kraus s tím, že takových útoků je málo – většinou jde spíš o „osamělé vlky“.

Podle nejnovějších poznatků IS nemá hierarchické centrum. „Je to amorfní skupina, jsou tam lidé z celého světa a řídit je, když mají kulturní i náboženské odlišnosti, je problematické,“ prohlásil politolog.

„Vypadá to, že území ovládají skupinky bojovníků pod vedením lokálních warlordů, mohli bychom to nazvat organizovaným zločinem. Dochází k plundrování místní ekonomiky, ropných zásob a využívání peněz na vlastní praktiky, nákup zbraní nebo žoldu bojovníkům,“ přiblížil Kraus fungování IS.

Ten nově vyzývá na Youtube k útokům na Rusko. V pondělí radikálové sestřelili v Sýrii ruský vrtulník s pěti lidmi.

„Rusko je aktivní v Sýrii, kde pomáhá prezidentu Asadovi, útočí letecky a do určité míry i pozemně na bojovníky IS, mezi nimiž je i celá řada ruských občanů z Čečenska nebo Dagestánu,“ přiblížil bezpečnostní expert. Tito lidé se po zhroucení IS pravděpodobně vrátí zpět, kde budou pokračovat v ozbrojeném násilí, dodal Kraus.