USA začaly bombardovat pozice islamistů v Libyi

Spojené státy na žádost libyjské vlády začaly s leteckými údery na radikály samozvaného Islámského státu v oblasti pobřežního města Syrta, oznámil Pentagon. Libyjský premiér Fáiz Sarrádž v televizním projevu řekl, že nálety způsobily nepříteli těžké ztráty. Jde o první koordinovanou akci americké armády a současné libyjské vlády.

„Na žádost libyjské vlády národní jednoty uskutečnily ozbrojené síly Spojených států přesně cílené letecké údery na pozice Islámského státu v Syrtě,“ oznámil mluvčí Pentagonu Peter Cook. Akci v Libyi schválil prezident Barack Obama.

Podle lybijského premiéra budou mít americké údery přesný časový rámec a omezí se na Syrtu a její okolí. USA podle agentury Reuters už dříve přiznaly, že v Libyi podnikly několik leteckých úderů, naposledy v únoru na výcvikové tábory IS na západě země.

Pobřežní město ležící 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu bylo pro IS nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii.

Pod kontrolou islamistů je oblast kolem Syrty od konce roku 2014.  Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 000 obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály. V červnu začaly vládní jednotky Syrtu dobývat a radikálové se zabarikádovali v hustě obydlené části města.

Libyjský voják během bojů u Syrty
Zdroj: Reuters

Spojené státy a jejich klíčoví evropští spojenci už na jaře oznámili, že chtějí urychlit stabilizaci Libye. Několik zemí, mezi nimi Francie, Itálie a Británie, uvedlo, že připravují nasazení svých specialistů pro boj proti IS v Libyi.

Podle odhadů USA působí v Libyi zhruba pět tisíc radikálů Islámského státu.