Kvůli bojům v okolí Mosulu může z domovů uprchnout až milion lidí

Kvůli intenzivním bojům v Iráku může být donuceno opustit své domovy až milion lidí, uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Boje v zemi se vyhrotily v souvislosti s vládní ofenzivou, jejímž cílem je dobytí druhého největšího iráckého města Mosul, které drží v rukou islamisté.

„Až milion lidí může být donuceno uprchnout v příštích týdnech a měsících ze svých domovů v Iráku, což by pro zemi znamenalo obrovský humanitární problém,“ uvedl Červený kříž. Dodal, že v Iráku již nyní potřebuje pomoc deset milionů obyvatel, včetně tří milionů takzvaných vnitřních uprchlíků.

„Musíme se připravit na nejhorší… Statisíce lidí mohou být v příštích týdnech či měsících v pohybu a hledat přístřeší a pomoc,“ doplnil Robert Mardini, který má v MVČK na starosti Blízký východ.

Červený kříž nyní shání pro svůj program v Iráku, který je třetím největším na světě, dalších 17,1 milionu švýcarských franků (424,5 milionu Kč).

OSN připravuje kolem Mosulu podle svých slov největší záchrannou operaci letošního roku. Má obavy o osud vyděšených Iráčanů, kteří budou prchat před boji a budou potřebovat přístřeší, jídlo, vodu a hygienické zázemí nejméně na 12 měsíců.

Vydáno pod