Za Islámský stát bojuje v Sýrii a Iráku 2500 Evropanů

Za takzvaný Islámský stát (IS) bojuje v Sýrii a Iráku stále ještě 2500 Evropanů. Německému deníku Die Welt to řekl protiteroristický koordinátor Evropské unie Gilles de Kerchove, který je ale přesvědčen o tom, že se většina radikálů do Evropy už nevrátí.

„Měli jsme kolem 5000 Evropanů, kteří v Iráku a Sýrii bojovali za IS. Z toho se 1500 osob vrátilo a asi 1000 bojovníků zahynulo. Z těch zhruba 2500 evropských bojovníků, kteří jsou ještě dnes v Iráku nebo Sýrii, jich mnoho zemře v boji nebo budou zabiti IS, protože tato organizace netrpí žádné dezertéry,“ uvedl de Kerchove.

Hromadný návrat do Evropy prý nehrozí

Další evropští islamisté se podle něj přesunou do zemí jako je Somálsko, Libye nebo Jemen. Případnou cestu do Evropy by jim komplikovala výrazně lepší kontrola hranic ze strany Turecka.

„Nemyslím si, že se v budoucnosti do Evropy vrátí mnoho bojovníků IS,“ míní protiteroristický koordinátor. Ani po pádu bašty IS Mosulu se podle něj do Evropy nevrátilo moc radikálů.

Aby byly evropské země schopné navrátilce identifikovat včas, je podle de Kerchova bezpodmínečně nutné, aby si státy EU mezi sebou předávaly biometrická data. Evropské bezpečnostní úřady by podle něj měly mít přístup i k informacím, které na místech bojů shromáždí vojenské složky.