Indie se topí v odpadcích, uklízejí je i dobrovolníci

Horizont ČT24: Indičtí dobrovolníci uklízejí hory odpadků (zdroj: ČT24)

Je druhou nejlidnatější zemí světa, její ekonomika roste skoro stejně rychle jako ta čínská a jejím obyvatelům se žije stále lépe – přesto minimálně s jednou věcí se Indie vypořádat neumí. V zemi se vrší hory odpadu. Problém dávno přesáhl možnosti úřadů, a tak se do boje s ním pouští jednotlivci i celé organizace. Dobrovolnický sběr se stává trendem, ani ten ale smetí zatím zastavit nedokáže.

Například Aroz Šáh každý volný víkend tráví na pláži Versova, kde sbírá odpadky. Před časem začínal úplně sám, svým příkladem ale brzy strhnul další. Bombajský právník říká, že pouhá slova a ani zákony přírodu od znečištění neochrání. „Máme příliš mnoho zákonů, příliš mnoho politiky a málo jejich prosazování. Takže to, co děláme, je v podstatě prosazování zákona,“ říká. 

Indie se v odpadech dusí a pláž Versova může být symbolem toho, jak rozsáhlému problému více než miliardová země čelí. Vládní odhady hovoří o tom, že každý Ind vyprodukuje v průměru přes půl kilogramu odpadků každý den. Tento problém rozvíjející se ekonomický gigant řadu let ignoroval.

Situace je vážná, a tak se někteří rozhodli vzít čistotu Indie do vlastních rukou. S Arozem Šáhem spolupracují stovky dalších dobrovolníků a podle odhadů už nasbírali na pláži pět milionů kilogramů odpadků. Jde o obrovské číslo, v Indii je to ale jen kapka v moři.

„Můj bože! Pro mě je tohle nejvíce šokující místo, na kterém jsem kdy byla. Opravdu je to příšerné,“ komentuje situaci na místě německá turistka Ines Lembergerová.

Občanské iniciativy za očistu od všudypřítomných odpadků se snaží podpořit i centrální vláda. První výzvu k veřejnosti vyslala už v roce 2014, podle mnohých se ale aktivismus prosazuje jen velmi pomalu.

„Chce to jen dvě hodiny času, nestojí to žádné peníze. Stačí jen dobrá vůle. Doufám, že se víc a víc občanů nechá inspirovat prací mnoha organizací v Indii,“ věří Nákul, zakladatel organizace New Delhi Rising.

Nové Dillí: 15 tisíc tun odpadu denně

O rozměru úkolu, před nímž indičtí ochránci životního prostředí stojí, svědčí i fakt, že jen samotné Nové Dillí vyprodukuje více než patnáct tisíc tun odpadu každý den. „Řekla bych, že hlavním problémem v nakládání s odpady v Indii je to, že lidé si neuvědomují, o jak velký problém jde,“ upozorňuje Chitra Mukherjeeová z Chintan Environmental Research and Action Group.

Prvním úkolem ekologických organizací i samotné indické vlády je tak nesnadné zadání: přesvědčit 1,3 miliardy lidí, že špatným nakládáním s odpadky spouštějí časovanou bombu.