Útok šavlí před sídlem britské královny: Muž prý křičel arabsky Alláhu akbar

Páteční útok na policisty u Buckinghamského paláce vyšetřuje protiteroristická jednotka. Šestadvacetiletý muž nejprve vozem najel k sídlu královny. Když ho policie přišla zkontrolovat, začal útočit šavlí a vykřikoval arabské Allahu Akbar (Bůh je veliký). Muž lehce zranil tři policisty.

Buckinghamský palác se v sobotu vrací do normálu. Podle vyšetřovatelů šlo o izolovaný incident, úřady ale mluví o jasném teroristickém činu. Zvolání Alláhu akbar často používají při svých akcích islámští radikálové. Útočník je nyní ve vazbě. 

„Pachatel schválně najel k policistům a měl u sebe přes metr dlouhý meč. Během tohoto incidentu byli zraněni příslušníci policie. Vyšetřování je samozřejmě na začátku, prověřujeme historii tohoto jedince a čeká nás ještě hodně práce. Pátráme i v oblasti Lutonu, odkud pocházel,“ sdělil Dean Haydon z protiteroristické jednotky metropolitní policie.

Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě. Královna Alžběta II. ale v rezidenci během incidentu nebyla. Londýn je častým cílem radikálů. Hrozba terorismu je v zemi na úrovni „vážná“.

Buckinghamský palác
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters

K podobnému útoku jako v britské metropoli došlo v pátek večer i v Bruselu. Vojenská hlídka tam zastřelila muže, který se ji podobně jako londýnský pachatel pokusil napadnout nožem a křičel Alláhu akbar. V tomto případě zřejmě šlo o terorismus.

Útočil 30letý Belgičan somálského původu, jenž dosud nebyl vedený jako radikál. Dva vojáci utrpěli lehká zranění, jeden z nich skončil v nemocnici.