Muž zaútočil nožem na policisty před Buckinghamským palácem

Neznámý muž zaútočil nožem na policisty před zraky šokovaných turistů u Buckinghamského paláce v Londýně. Informovala o tom metropolitní policie. Původní zprávy hovořily o meči. Dva policisté utrpěli lehká zranění, pachatel byl zadržen.

Na místo dorazily policejní posily, které oblast u paláce uzavřely. „Muž byl zastaven ve 20:35 v areálu před palácem kvůli držení nože. Dva policisté utrpěli lehká zranění na rukou, když ho zadržovali,“ sdělila policie.

Muž byl zatčen kvůli podezření, že se dopustil těžké újmy na zdraví a útoku na policisty. Zatím je brzy na to říci, zda incident souvisí s terorismem, konstatovala policie. Zranění policisté nebyli převezeni do nemocnice, stačilo ošetření na místě.

Londýn je častým cílem radikálů. Hrozba terorismu je v zemi vážná.

Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě. Královna Alžběta II. ale v rezidenci během incidentu nebyla, uvedl Telegraph.

Buckinghamský palác
Zdroj: Tetra Images/Tetra Images/ČTK

Evropa je v pozoru kvůli nedávným útokům včetně toho v Barceloně, kde teroristická buňka najela na známý bulvár Las Ramblas automobilem a zabila čtrnáct lidí a přes sto dalších zranila. K dalšímu podobnému útoku pak došlo v jiném katalánském městě.

V noci na sobotu navíc ozbrojený muž napadl nožem vojáky v Bruselu, přičemž dva z nich zranil. Sám byl zneškodněn a na následky střelných poranění nakonec zemřel. 

Útočník napadl nožem vojenskou hlídku v centru Bruselu (zdroj: ČT24)