Teroristický útok na vojáky v centru Bruselu. Pachatelem je muž somálského původu

Útočník napadl nožem vojenskou hlídku v centru Bruselu (zdroj: ČT24)

V centru Bruselu postřelili muže, který zaútočil na vojenskou hlídku nožem. Pachatel lehce zranil dva vojáky, sám zemřel v nemocnici. Podle úřadů šlo pravděpodobně o terorismus. Útočníkem je třicetiletý Belgičan somálského původu. Podobný případ se stal i před Buckinghamským palácem v Londýně. Policejní hlídka tam zadržela muže, který ji ohrožoval nožem.

K incidentu došlo na bulváru Emile Jacqmain v centru belgické metropole. „Zvuk výstřelu. Venku je hodně policistů,“ uvedl na Twitteru jeden ze svědků. Další sdělil, že slyšel „dvě hlasité rány a pak spoustu sirén“. Na místo dorazily posily, které oblast uzavřely.

Jeden z vojáků utrpěl zranění na tváři, druhý na ruce. Pachatele vojáci postřelili, v nemocnici pak zemřel. Podle prokurátorů jde o třicetiletého muže, u něhož dosud nepanovalo podezření z napojení na teroristy.

Útok v Bruselu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Screengrab

Úřady jeho čin ale považují za teroristický, protože muž křičel Alláhu Akbar (Bůh je veliký). Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. „Situaci sledujeme,“ dodal s tím, že pravděpodobně šlo o izolovaný incident.

V ulicích Bruselu se pohybují vojáci v souvislosti se zvýšenou teroristickou hrozbou po útocích radikálů v Paříži a právě v belgické metropoli v letech 2015 a 2016. V červnu vojáci zabili sebevražedného atentátníka, který se plánoval odpálit na hlavním nádraží. 

Velmi podobný čin se skoro ve stejnou dobu odehrál i v Londýně. Poblíž Buckinghamského paláce, kde má sídlo královna Alžběta II., se hlídka policie rozhodla zakročit proti podezřelému muži, který měl ve svém voze velký nůž. Během zatýkání ale kladl odpor. Dva policisté utrpěli lehčí zranění. Místní orgány zatím neuvedly, že by čin nějak souvisel s terorismem.