Už nestačí zopakovat „zapuzuji tě“. Indický soud pozastavil rychlé muslimské rozvody

Indický nejvyšší soud pozastavil na šest měsíců platnost kontroverzní muslimské praxe, podle níž se může muž s ženou velmi snadno rozvést. Stačí, když třikrát zopakuje slovo rozvod.

Jde o částečné vítězství pro muslimské ženy, které si na tuto praxi stěžovaly. Muži se s nimi rozvedli například i prostřednictvím mobilních internetových sítí Skype či WhatsApp. Jen třikrát zopakovali „talák“ (islámský výraz pro rozvod).

Nejvyšší soud tuto praxi zablokoval, dokud nebude nová legislativa. „Trojnásobný talák porušuje korán i šaríu. Neměl by být součástí náboženské praxe, jde proti ústavní morálce,“ prohlásil dnes senát pěti soudců, který je nejvyšší soudní instancí v Indii.

Tomu, aby o praxi rozhodoval soud, se bránily některé muslimské skupiny, podle kterých by indická justice neměla zasahovat do náboženských záležitostí. Proces ale měl podporu současné Módího vlády. O pozastavení rozhodovalo pět soudců – mezi nimi byl hinduista, sikh, křesťan, stoupenec Zarathuštry a muslim.

Většina muslimských zemí včetně Pákistánu a Bangladéše už kontroverzní praktiku zakázala. V Indii se ale tradice dosud udržela. Někteří indičtí muslimové tak sdělili svým ženám informaci o rozvodu dopisem, telefonicky, SMS nebo zprávou na Facebooku.

Islám je druhým nejrozšířenějším náboženstvím v Indii, kde se k němu hlásí asi 155 milionů lidí, tedy 15 procent obyvatel. Nejvíce Indů – asi 80 procent – vyznává hinduismus.

Protestující proti zákazu praxe talák
Zdroj: Prabhat Kumar Verma/ČTK/ZUMA