Raptory nad Caracasem? Trump pohrozil Madurovu režimu vojenským zásahem

Donald Trump se silně vymezil vůči autoritářské vládě v Caracasu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek pohrozil venezuelské vládě vojenským zásahem. Dění v zemi prohlásil za nebezpečnou katastrofu, vojenské řešení je podle něj jednou z možností, které Spojené státy mají. Dále se ovšem zhoršují i vztahy Caracasu s dalšími latinskoamerickými zeměmi. Peru, které nedávno hostilo summit, kde zazněla ostrá kritika Venezuely, vypoví jejího velvyslance. Režim venezuelského prezidenta Nicoláse Madura ale pokračuje ve své politice, v pátek zatkl vůdce nedávné vojenské rebelie.

Podle venezuelského ministra obrany byli v pátek v Caracasu zatčeni bývalý kapitán Juan Caguaripano a nadporučík García Dos Ramos Yefferson, které Madurův režim viní z rozpoutání neúspěšného vojenského povstání. Zadrženi byli při rutinní silniční kontrole.

Prezident Nicolás Maduro se nyní snaží prostřednictvím ústavodárného shromáždění, které vytvořil mimo rámec parlamentu – kde má většinu opozice – prosadit zákon, podle něhož hrozí až 25 let vězení za protivládní protesty.

Peru vyhostí velvyslance, Trump pohrozil zásahem

Madurův režim ale čelí stále silnější kritice ze zahraničí. Peru dokonce oznámilo vyhoštění venezuelského velvyslance, svůj krok zdůvodnilo „narušením demokratického pořádku ve Venezuele“. Informovala o tom agentura EFE. Do Limy krátce předtím přišla protestní nóta, ve které si Caracas stěžoval na schůzku zástupců jedenácti zemí Latinské Ameriky a Kanady, jejíž účastníci kritizovali venezuelský režim za porušování lidských práv. Peruánský ministr zahraničí Ricardo Luna či brazilský ministr Aloisio Nunes tehdy označili venezuelský režim za diktaturu. Peru odmítlo nótu jako neopodstatněnou.

Silná slova zazněla i ze Spojených států. „Venezuela je katastrofa, velmi nebezpečná… Máme mnoho možností pro Venezuelu a je mezi nimi i vojenské řešení, bude-li to nutné,“ prohlásil americký prezident Donald Trump. Dodal, že USA mají své vojáky i na velmi vzdálených místech světa. „A Venezuela není tak daleko. A lidé tam trpí a umírají,“ řekl.

Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino reagoval ostře, Trumpova slova označil za šílená a extrémní. „Nevíme, co se stane s lidstvem, se světem, se zemí v rukou téhle extremistické vlády,“ řekl. Ujistil přitom, že je Venezuela připravena se bránit jakékoli intervenci.

Trump v předchozích týdnech kritizoval Nicoláse Madura a jeho režim opakovaně. Spojené státy již uvalily sankce na zhruba tři desítky venezuelských činitelů, včetně samotného Madura.

Venezuelský prezident přitom uvedl, že by se s Trumpem rád osobně setkal. Maduro ve čtvrtek řekl, že již zahájil jednání, aby se schůzka mohla uskutečnit při zasedání Valného shromáždění OSN. To v New Yorku začne 12. září. „Tady mě má, když se tak zajímá o Venezuelu,“ vzkázal podle serveru BBC Maduro Trumpovi.