Skupina venezuelských vojáků se neúspěšně vzbouřila proti vládě

Venezuelská vláda dnes potlačila rebelii v kasárnách na severu země, kde skupina vojáků a civilistů pod vedením bývalého kapitána vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Zemřel při tom nejméně jeden člověk, podle opozičního deníku El Nacional jsou oběti nejméně dvě.

Ke kasárnám na předměstí třetího největšího města země Valencie vyšly protestovat desítky lidí, které vláda rozehnala. „Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura,“ uvedl během dne kapitán Juan Caguaripano v prohlášení na videu zveřejněném na sociálních sítích.

Se skupinou asi dvaceti ozbrojených vojáků za zády dodal, že cílem jejich vzpoury je obnovení ústavního pořádku, aby byla země zachráněna před totální destrukcí.

Místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello po zveřejnění videa oznámil, že ve Valencii došlo k „teroristickému útoku“ na kasárna. Posléze uvedl, že vzpoura „teroristů“ v Naguanagua, která tvoří s Valencií městskou aglomeraci, byla potlačena. Úřady později oznámily, že zemřel jeden člověk a druhý byl vážně zraněn. Neuvedly, zda šlo o vojáky či civilisty.

Při zásahu proti rebelii bylo zatčeno sedm lidí, několika se podařilo uprchnout. Podle venezuelských úřadů byly z kasáren ukradeny zbraně. Deník El Nacional informoval, že na silnicích do Caracasu policie zastavuje a kontroluje auta a že v metropoli jsou také kontrolovány vojenské posádky.

Rebelující kapitán chtěl v roce 2014 svrhnout Madura

Podle španělského listu El País je na kapitána Caguaripana od roku 2014 vydán zatykač kvůli účasti na plánu svrhnout prezidenta Madura. Za tento plán, zvaný Modrý převrat, byli už odsouzeni tři generálové venezuelského letectva.

Vzpoura jednotky ve městě Naguanagua poblíž Valencie, která leží na severu země ve státě Carabobo, přichází den poté, co nové Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou, kritizující vládu prezidenta Madura. Toto shromáždění vzešlo z voleb, které bojkotovala opozice a které jako nedemokratické a neústavní označila řada států, včetně USA.

Ortegová označila krok Ústavodárného shromáždění za převrat a odmítla svůj úřad opustit. Prokurátorka dříve patřila k zastáncům vlády, ale v posledních měsících kritizovala Madurův režim za řadu nedemokratických kroků.

Odvolání Ortegové ještě zvýšilo napětí ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Opoziční předák López je znovu v domácím vězení

Leopoldo López
Zdroj: Andres Martinez Casares/Reuters

Venezuelské úřady vrátily během víkendu zpátky do domácího vězení Leopolda Lópeze, kterého tajná služba v úterý odvedla z jeho domu do vojenské věznice

López byl zadržen poté, co vyzýval k demonstracím proti prezidentu Madurovi v souvislosti s volbou Ústavodárného shromáždění. Porušil tím podle soudu podmínky domácího vězení.

Zadržení Lópeze vyvolalo mezinárodní nesouhlas. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že Maduro je osobně odpovědný za zdraví a bezpečnost disidenta, kterému někteří přezdívají „latinskoamerický Mandela“.

Lópeze předloni odsoudili ke 13 letům vězení za údajné podněcování k násilí a protivládní spiknutí kvůli demonstracím z roku 2014. Trest si odpykával ve vojenské věznici, z níž byl ze zdravotních důvodů 8. července propuštěn do domácího vězení