Maduro čelí výzvám k propuštění politických vězňů, výsledky voleb jsou podle IT firmy zmanipulované

USA vyzývají Venezuelu k propuštění politických vězňů (zdroj: ČT24)

Tlak na venezuelský režim sílí. OSN i Spojené státy vyzvaly tamní vládu k propuštění uvězněných lídrů opozice Leopolda Lópeze a Antonia Ledezmy. Žádají také urychlené jednání s opozicí a nalezení východiska z politické krize. Situace znepokojuje i Česko. Venezuelu ve středu čekají další protesty proti vzniku Ústavodárného shromáždění. Účast v nedělních volbách do něj byla zmanipulovaná, uvedla IT firma, která po technologické stránce hlasování zajišťovala. Předsedkyně venezuelské volební komise to odmítla a pohrozila firmě právními důsledky. Jeden z pěti členů národní volební komise Luis Emilio Rondón manipulace odmítl, ale přiznal, že organizátoři neměli dostatek požadovaných kontrol.

Noční odvedení dvou předních kritiků prezidenta Nicoláse Madura z domovů patrně do vojenského vězení Trump odsoudil. Venezuelský prezident je podle šéfa Bílého domu přímo zodpovědný za život a bezpečí obou opozičních lídrů. 

Oba muži jsou političtí vězni režimu, který je zadržuje ilegálně. Takto se podle Trumpa projevuje Madurovo diktátorství. „Opakujeme svou výzvu k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech politických vězňů,“ napsal na Twitteru americký viceprezident Mike Pence.

Podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona je vývoj ve Venezuele „alarmující“. Jen za poslední čtyři měsíce tam při nepokojích zemřelo více než sto lidí. „Chceme, aby se Venezuela vrátila ke své ústavě, k řádným volbám a aby umožnila obyvatelům Venezuely spolurozhodovat a mít vládu, kterou si zaslouží,“ konstatoval Tillerson.

Iberoamerikanista: Venezuelské elity nehájí zájmy lidu (zdroj: ČT24)

Podobně se vyjádřil i mluvčí Organizace spojených národů Stephane Dujarrić. „Generální tajemník velmi bedlivě sleduje nejnovější vývoj ve Venezuele. Je přesvědčen, že eskalace politického napětí vážně ohrozí možnost mírového řešení situace, ve které se země nyní nachází,“ uvedl.

Jen několik hodin poté, co venezuelská tajná služba Lópeze odvedla, se na webu objevilo jeho dopředu připravené video. „Pokud teď sledujete toto video, je to proto, že mě znovu zatkli. Nelegálně a neprávem. Jsem vězněm svědomí – kvůli svým postojům a kvůli tomu, že chci lepší Venezuelu. Ale taková už Venezuela je!“ říká v něm opoziční lídr.

IT firma: Účast ve volbách byla zmanipulovaná

Účast v nedělních volbách do Ústavodárného shromáždění byla nejméně o jeden milion voličů nižší, než uvádí tamní vláda. Prohlásil to v Londýně výkonný ředitel firmy Smartmatic, která po technologické stránce zajišťovala nedělní hlasování. Volební účast už dříve zpochybnila venezuelská opozice, která volby bojkotovala jako nedemokratické.

„Odhadujeme, že rozdíl mezi skutečnou účastí a tou, kterou oznámily venezuelské úřady, je minimálně jeden milion hlasů,“ prohlásil dnes Antonio Mugica, šéf firmy Smartmatic. Dodal, že za výsledky voleb se tak nemůže zaručit a že není pochyb o tom, že byly zmanipulované. K tomuto závěru došli pracovníci jeho firmy po dvoudenní analýze výsledků.

Venezuelská volební komise po nedělních volbách oznámila, že se jich účastnilo přes osm milionů voličů. Podle opozice byla účast méně než poloviční a státní zaměstnanci navíc prý dostali účast ve volbách příkazem pod pohrůžkou ztráty zaměstnání. Opozice v této souvislosti připomněla, že o dva týdny dříve se v neoficiálním referendu, svolaném opozicí, vyslovilo přes sedm milionů lidí proti vzniku Ústavodárného shromáždění.

Předseda venezuelského parlamentu Julio Borges po oznámení firmy Smartmatic prohlásil, že poslanci požádají o vyšetření volebních výsledků. Dodal, že oznámení firmy jen potvrdilo to, co už předtím tvrdila opozice a někteří nezávislí analytici.

Předsedkyně venezuelské volební komise Tibisay Lucenová tvrzení firmy Smarmatic odmítla jako „nezodpovědné a ničím nepodložené.“ K výsledkům voleb podle Lucenové měla přístup pouze volební komise. Jeden z pěti členů národní volební komise Luis Emilio Rondón předtím odmítl záměrné manipulace, nicméně přiznal, že organizátoři voleb neměli dostatek požadovaných kontrol.

Firma Smartmatic vznikla v roce 2000 ve Venezuele a nyní sídlí v Londýně. Technologicky zajišťovala už více než desítku voleb ve Venezuele, ale také v řadě jiných zemí světa, včetně například Belgie, Estonska, Filipín či amerického státu Utah.

Americkým sankcím se Maduro vysmál

Sankcím, které na venezuelského prezidenta uvalily Spojené státy kvůli kontroverzním volbám do Ústavodárného shromáždění, se Maduro vysmál. Restrikce zahrnují zmrazení Madurových aktiv, které spadají pod americkou jurisdikci. Zakazují zároveň Američanům a americkým firmám jakékoli obchodní a finanční transakce s prezidentem.

Už minulý týden uvalily USA sankce na 13 bývalých a současných činitelů Madurova režimu, jsou mezi nimi mimo jiné šéfka národní volební komise Tibisay Lucenová, ministr vnitra Néstor Reverol či šéf policie Carlos Pérez.

V posledních dnech se objevily zprávy, že Washington zvažuje uvalení sankcí rovněž na venezuelský ropný sektor. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky.

Madura mezitím stále podporuje venezuelský nejvyšší soud. „Venezuelskou demokracii ohrožuje vláda Spojených států tím, že zavedla jednostranné sankce proti prezidentu Venezuely. Je to přitom základní právo svolat volby do Ústavodárného shromáždění,“ podotkl předseda soudu Maikel Moreno.

Podle kritiků mělo hlasování jen upevnit moc prezidenta. V neděli zvolené shromáždění totiž může mít až neomezené pravomoci. Opozice volby do nového orgánu bojkotovala a protesty stále pokračují.

Venezuelský národ kvůli vleklé hospodářské krizi hladoví, chybí i léky nebo základní hygienické potřeby jako toaletní papír.

„Prohlubování krize běží od okamžiku, kdy zemřel pro Venezuelany charizmatický vůdce Hugo Chávez (rok 2013). Muži, kteří teď jsou u moci – elity, jež reprezentuje Maduro – jsou kvalitám Cháveze vzdáleni, jsou stále vzdálenější svému lidu. A krize je prohlubována tím, jak odborářské a soudcovské elity propojené s policejním sektorem hájí své zájmy – a už dávno to není zájem venezuelského občana,“ konstatoval iberoamerikanista Ivo Barteček.