Venezuelský boj o zrno. Co tamní krize dovoluje upéci?

Venezuelský boj o zrno. Většina mouky musí jít na chléb (zdroj: ČT24)

Na 93 procent Venezuelanů nemá dost peněz na jídlo, potravinová krize v zemi přerostla v otevřenou válku o chleba. Pekaři ho nemají z čeho upéct a socialistický prezident Maduro začal jejich živnosti znárodňovat. Vzpoura proti němu roste a sesadit ho chce i opozice, její pokusy ale zatím zablokoval mocenský aparát i Nejvyšší soud.

Jde o základní artikl, na který spoléhají lidé i v hubenějších letech. V hloubi venezuelské krize se ale ztrácí i mouka. Akutní nedostatek vedl vládu už minulý týden k razantnímu kroku: 90 procent musí bezpodmínečně padnout na pečení chleba.

Pekaře ale právě to přivádí na mizinu. Chléb totiž musí být povinně prodáván za regulované, tedy nižší ceny. A jakmile mouka padne na dražší výrobky v podobě dortů a sladkého pečiva, přichází trest. Několik pekařů od minulého týdne skončilo ve vězení.

Prodej chleba v jednom z venezuelských pekařství
Zdroj: Reuters

Pro celý problém už se vžil název „chlebová válka“. Prezident Maduro obviňuje živnostníky z podvodů a do 700 pekáren poslal inspektory za doprovodu vojáků. Některé podniky rovnou zavřeli, jiné znárodnili a stát jim nyní dodává mouku přednostně pod kontrolou zásobovacích výborů.

Jde o nejnovější opatření, které má zvýšit dostupnost základních potravin ve Venezuele. Země se totiž již tři roky potýká s ekonomickou krizí. Dovoz pšenice výrazně poklesl kvůli nižším příjmům z prodeje ropy, která je hlavní vývozní surovinou země.

Zásobování znemožňuje i nedostatek pohonných hmot. Nekonečné kolony před čerpacími stanicemi jsou v metropoli nepříjemnou kulisou už několik týdnů. „Několik tankovacích stanic zavřelo, protože už nemají benzin. Tam, kde ještě je, jsou dlouhé fronty. A to jsme v zemi, která je bohatá na ropu!“ zmiňuje obyvatel Caracasu Jose Paredes.

Fronty na čerpacích stanicích patří ke každodenním problémům Caracasu
Zdroj: Reuters

Vláda se nedostatek potravin snaží řešit přídělovým systémem, který se však týká jen asi 30 procent ze 30 milionů obyvatel země. Loni vytvořil režim již zmíněné Místní výbory pro zásobování a produkci (Clap), které mimo jiné rozdělují subvencované potravinové balíčky.

Výborů je asi 15 tisíc, ale nepokrývají všechny domácnosti. „Těch, co žijí sami, nebo těch, co nejsou chavisté, se to netýká,“ uvedla při jejich založení vládní strana. Chavisté jsou přívrženci bývalého prezidenta Huga Cháveze a nyní jeho nástupce Madura.

Před jedním z pekařství v Caracasu
Zdroj: Reuters

Anonymní zdroj z těchto výborů listu ABC řekl, že balíčky se rozdávají zhruba jednou za čtyři až pět měsíců a že nyní jsou v zemi zásoby tak na měsíc. Přiznal také, že mezi členy výborů bují korupce.

Vláda socialistické strany, která je u moci už 18 let, viní z ekonomické krize překupníky. Podle opozice i mnohých ekonomů je za současný katastrofální stav venezuelské ekonomiky zodpovědná hospodářská politika vlády.