Venezuela propustila předáka opozice do domácího vězení

Soud propustil předáka venezuelské opozice do domácího vězení (zdroj: ČT24)

Venezuela propustila do domácího vězení opozičního předáka Leopolda Lópeze, který za mřížemi strávil celkem tři roky kvůli pořádání protivládních demonstrací. Nejvyšší soud propuštění odůvodnil zdravotním stavem vězněného. Zemí už přes tři měsíce zmítají protivládní protesty. López několikrát z vězení vyzval k jejich pokračování.

„Leopoldo López je doma v Caracasu s (manželkou) Lilian a se svými dětmi. Ještě není svobodný, je v domácím vězení. Propustili jej časně ráno,“ uvedl Lópezův španělský advokát Javier Cremades.

Nyní šestačtyřicetiletý López, který stojí v čele strany Vůle lidu (Voluntad Popular), byl v září 2015 odsouzen ke 13 letům a devíti měsícům vězení za podněcování násilí a za protivládní spiknutí. Jeho odvolací proces se vlekl, až letos v únoru nejvyšší soud rozsudek potvrdil.

obrázek
Zdroj: ČT24

López dostal trest za demonstrace z února 2014, které vypukly kvůli neschopnosti vlády zlepšit zoufalou ekonomickou situaci země; během tří měsíců při střetech s policií zahynulo 43 lidí. Nyní se v zemi konají opět demonstrace téměř každý den už přes tři měsíce, zemřelo při nich přes 100 lidí.

K propuštění Lópeze, jemuž mnozí přezdívají „latinskoamerický Mandela“, vyzývala v minulosti i řada osobností, například hudebník Sting, a také západní politici, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo španělského premiéra Mariana Rajoye. Ten už vyjádřil na Twitteru radost, že byl opoziční předák propuštěn.

K Lópezově světové popularitě výrazně přispěla jeho manželka Lilian Tintoriová, která objížděla vlády řady zemí i mezinárodní organizace. Na Twitteru také zveřejňovala prohlášení svého muže. Minulý měsíc se tam objevilo video, na němž López zpoza mříží křičí, že je ve věznici mučen.

Tintoriová také často informovala, že jí úřady brání v návštěvách jejího muže. Tento pátek se k němu například dostala až po 32 dnech a pouze na hodinu.