Předák venezuelské opozice vyzval z vězení k dalším demonstracím

Vězněný lídr venezuelské opozice Leopoldo López vyzývá k pokračování protivládních protestů, navzdory tomu, že si střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami vyžádaly už šest desítek životů. Účast na poslední demonstraci podpořilo právě zveřejnění nahrávky s Lópezem, který byl po protivládních nepokojích v roce 2014 odsouzen ke 14 letům za podněcování násilí. Podle řady států a organizací na ochranu lidských práv šlo o politický proces.

López promluvil ke svým příznivcům na videozáznamu
Zdroj: ČT24

V neděli Lópeze ve věznici navštívili někdejší španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero a venezuelská ministryně zahraničních věcí Delcy Rodríguezová. O čem s Lópezem hovořili, však není jasné.

Současné nepokoje v zemi vypukly poté, co se nejvyšší soud koncem března rozhodl převzít pravomoci parlamentu, který kontroluje opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok, tedy od té doby, co opozice v zastupitelském sboru získala většinu.

Protesty také souvisejí s hlubokou ekonomickou krizí, kvůli níž je v zemi nedostatek základních potravin a léků. Z krize demonstranti viní socialistickou vládu.

Podle opozice se začíná od vlády odklánět i dosud loajální armáda. Režim začátkem dubna pozatýkal nejméně 14 důstojníků, které viní z „rebelie a zrady“.

Předák venezuelské opozice z vězení podpořil protesty (zdroj: ČT24)

Více než dva měsíce trvající protivládní protesty si ve Venezuele vyžádaly už přes 60 mrtvých. Poslední oběť zemřela v neděli, když těžkým popáleninám podlehl mladý muž, který se zapálil při květnovém protestu v Caracasu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro začátkem měsíce řekl, že vyhlásí referendum o změnách ústavy. Opozice se obává, že si tak prezident chce pojistit moc a vyhnout se předpokládané porážce v prezidentských volbách plánovaných na příští rok.

Maduro tvrdí, že se jeho oponenti pokoušejí o převrat v zemi za pomoci nekalých zahraničních sil.