Rekordní inflace přepisuje ve Venezuele hodnoty bankovek. Objevila se i dvacetitisícovka

Venezuela zavedla nové bankovky s vyšší hodnotou, aby odrazila stále rostoucí míru inflace. Bankovky v rozmezí 500 až 20 tisíc bolívarů mají lidem usnadnit platbu za základní potřeby.

Když vláda nedávno naopak stáhla oběh stobolívarové bankovky, řada lidí v panice strávila i několik dní ve frontách před směnárnami.

Největší hodnotu měla dosud bankovka o hodnotě 100 bolívarů – její kurz ale nyní odpovídá jen hodnotě dvou amerických centů. Pro Venezuelany to v praxi znamenalo platit i za běžné potraviny a zboží hromadou bankovek. Ty nové jim proto mají nákupy ulehčit.

Od pondělka se tak lidé znovu řadili do dlouhých front před směnárnami. Pro řadu z nich je ale stále výhodnější variantou černý trh – pokud nemají možnost měnit za pravé americké dolary.

Nelíčená radost v ulicích Caracasu
Zdroj: Reuters

Stažení stobolívarské bankovky prezident Maduro oznámil v prosinci jako krok proti pašování hotovosti. Podle jeho slov jde o boj s gangy, které shromažďují domácí měnu v zahraničí.

Ve stejné době slibovala hlava státu také nástup nových bankovek, vláda však nové bankovky nezajistila včas, což  Maduro svedl na zahraniční „sabotáž“, která podle něho zdržela přílet letadel s bankovkami.

Od pondělka tak Venezuelané mohou používat nové bankovky, což je pro řadu z nich zcela zásadní zpráva - zhruba 40 procent obyvatel Venezuely totiž nemá bankovní účet, a nemůže tak místo hotovosti využívat elektronické transakce.

Prezident Nicolas Maduro
Zdroj: Reuters

Ekonomové varují, že tisk nových bankovek může urychlit inflaci, která letos podle předpovědí mezinárodních institucí může dosáhnout až 1600 procent.

Venezuela se již dlouho nachází v hluboké ekonomické krizi, v níž se obyvatelům nedostává základních potravin a léků. Opozice z krize viní vládu a její socialistickou hospodářskou politiku, a snaží se proto o zorganizování referenda o odvolání prezidenta Madura. Tomu se ale vláda s pomocí nejvyššího soudu snaží všemožně zabránit.

Ve Venezuele také trvá již rok krize politická. Od loňského ledna má v parlamentu většinu koalice opozičních stran Stůl demokratické jednoty (MUD), práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi Madurovi. Soudci nejvyššího soudu prohlásili za neústavní už řadu zákonů přijatých parlamentem.

Krize ve Venezuele se začíná dotýkat i vyšší střední třídy (zdroj: ČT24)