V Austrálii padla dvě obvinění z terorismu, cílem mělo být letadlo

Australské úřady obvinily z terorismu dva ze čtyř zadržených při raziích v Sydney z minulého týdne. Stíhaní jsou kvůli plánování útoku na letadlo. Terčem měl být komerční let ze Sydney do oblasti Perského zálivu. Tajným službám se atentát podařilo zmařit.

Tajné služby zachytily komunikaci mezi členy teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a jejich přívrženci v Sydney. Podle médií mohlo být cílem letadlo společnosti ze Spojených arabských emirátů Etihad Airways. 

„Letecký bezpečnostní tým společnosti Etihad Airways pomáhá australské federální policii s vyšetřováním a tato věc pokračuje,“ citovala agentura Reuters z prohlášení společnosti. Před soudem se obvinění muži objeví už v pátek.

Austrálie patří do mezinárodní koalice vedené Spojenými státy a od léta 2014 podniká nálety proti teroristické organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii.

„V posledních třech letech, kdy se objevila organizace takzvaný Islámský stát, jsme se neustále zaměřovali na to, jak ji lépe sledovat. Je to proces, který neustále probíhá. Budeme v tom pokračovat i v příštích letech. Nadále budeme hledat cesty, jak být lepší a lepší. Ostatně tohle od nás Australané očekávají,“ uvedl australský premiér Malcolm Turnbull.

Letecký provoz se vrací do normálu

Na všech významných mezinárodních i domácích terminálech po celé Austrálii od minulého týdne platila zpřísněná bezpečnostní opatření. Lety kvůli tomu nabíraly zpoždění. To se má nyní změnit.

„Hrozba atentátu na letadlo byla zažehnána, a to díky tvrdé práci našich bezpečnostních a zpravodajských služeb. Letecká doprava bude obnovena v plném rozsahu. Jak víte, bezpečnostní opatření byla zpřísněna, nicméně teď už se vše vrací ke stejným pořádkům, tedy do stavu před odhalením onoho spiknutí,“ sdělil Turnbull.

Podle ministra spravedlnosti Michaela Keenana byl plánovaný útok již 13. významnou hrozbou, které se policii podařilo zabránit od roku 2014, kdy Austrálie zvýšila stupeň hrozby teroristického útoku. Pět útoků se uskutečnilo.