Australská policie zmařila sérii atentátů v Melbourne

Australská policie zmařila sérii bombových útoků plánovaných na vánoční svátky na rušných místech Melbourne. Policisté zadrželi pět podezřelých mužů, kteří chtěli použít k útoku výbušniny, nože či střelnou zbraň. Podle policie již nebezpečí nehrozí.

K útokům mělo dojít na vlakovém nádraží na ulici Flinders Street, náměstí Federation Square či u katedrály svatého Pavla, což jsou místa patřící mezi místními obyvateli i turisty mezi nejfrekventovanější.

Policejní zátah, jehož se zúčastnilo na 400 australských policistů, přišel čtyři dny poté, co útočník v kamionu způsobil smrt 12 lidí na vánočním trhu v Berlíně.

Zadržení se inspirovali Islámským státem

Všichni zadržení jsou podle vrchního policejního komisaře státu Victoria Grahama Ashtona Australané ve věku 21 až 26 let, čtyři z nich původem z Libanonu a pátý z Egypta. Radikalizovali se v poslední době a inspirací jim byla propaganda teroristické skupiny Islámský stát. Úřady se je chystají obvinit z přípravy teroristického útoku.

Policie původně zadržela sedm lidí, dva však brzy poté bez obvinění propustila.

Jde o jeden z nejzásadnějších teroristických plánů, který se podařilo překazit v průběhu několika posledních let. Tihle lidé chtějí zabíjet. Ale také jim jde o to, aby nás zastrašili, přiměli opustit náš australský způsob života… Nedopustíme, aby uspěli.
Malcolm Turnbull
australský premiér

Úřady státu Victoria posílí na Vánoce policejní hlídky v ulicích, aby se lidé cítili bezpečněji a nezůstávali z obav před možným útokem doma.