Útok na kavárnu v Sydney: Selhaly tajné služby?

Sydney – Útoku na kavárnu v Sydney se možná dalo předejít. Radikální duchovní Mon Monis se ocitl v hledáčku tajných služeb už sedm dní poté, co v roce 1996 přistál v zemi. Podle nové zprávy navíc národní linka pro bezpečnost zaznamenala v týdnu před útokem 18 stížností na jeho podezřelé chování. Tajné služby přesto tvrdí, že nepochybily. Australský premiér Tony Abbott ale říká, že systém v tomto případě kompletně selhal. A navrhuje posílení tajných služeb. Austrálie se obává dalších útoků – zpřísní proto imigrační zákony.

Canberra hodlá zakročit proti skupinám podněcujícím k nenávisti. Po boku radikálů bojuje na Blízkém východě nejméně devadesát Australanů - třetina z nich už se vrátila. V Austrálii navíc žije asi 140 podporovatelů džihádistů, oznámil premiér. „Ohrožení terorismem v Austrálii sílí,“ prohlásil Abbott. „Počet zahraničních bojovníků roste, počet sympatizantů extremistů roste a počet potenciálních teroristů, včetně mnoha takových, kteří žijí mezi námi, roste také,“ konstatoval šéf australské vlády.  

Premiér představil protiteroristickou strategii více než dva měsíce po útoku na kavárnu v Sydney. Íránský uprchlík tam déle než půl dne zadržoval 17 lidí. Při konečném zásahu policie přišli o život tři lidé, včetně radikalizovaného muslimského únosce íránského původu Mana Monise.  

Abbott přiznal, že Monisovi nemělo být nikdy dovoleno vstoupit do Austrálie - neměl být ani propuštěn na kauci v případu, v němž byl obviněn z podílu na vraždě své bývalé manželky a nemělo mu být umožněno dostat se ke střelné zbrani.  

V nové zprávě se píše, že se týden před útokem na kavárnu objevilo skoro dvacet stížností ohledně Monisových příspěvků na Facebooku. Podle tajných služeb ale nešlo o nic natolik vážného, že by muže mohli zadržet. Podle Abbotta se možná hranice mezi individuální svobodou a zajištěním bezpečnosti bude muset posunout. „Podle výpovědí lidí a analýzy dokumentů to vypadá, že byla (před útokem) udělána rozumná rozhodnutí. Ve své podstatě ale systém selhal,“ prohlásil šéf australské vlády.

Oznámená opatření zahrnují odebírání australského občanství osobám s dvojím občanstvím bojujícím po boku teroristických organizací v zahraničí, zrušením sociálních dávek a konzulárních služeb osobám zapleteným do teroristické činnosti i zásahy proti „kazatelům nenávisti“ nebo proti skupinám podněcujícím náboženskou nebo rasovou nenávist.  

  • Australská vláda loni v září zvýšila úroveň varování před terorismem v reakci na hrozbu ze strany domácích podporovatelů takzvaného Islámského státu. Mluvčí IS Abú Muhammad Adnání tehdy vyzval k útokům ve světě, přičemž zvlášť jmenoval Austrálii.

Francouzské úřady zabavily pasy šesti Francouzům, kteří se chystali odjet do Sýrie. Je to poprvé, co úřady využily této možnosti od loňského listopadu, kdy parlament příslušný zákon v rámci boje proti terorismu schválil.