Tak trochu jiná vinice. V Oregonu pěstují i marihuanu, lákají na ni mileniály

V Oregonu pěstují marihuanu vedle vína (zdroj: ČT24)

Oregonští vinaři čím dál častěji pěstují i marihuanu. Cílit chtějí na mileniály, tedy zákazníky do 35 let, kteří budou za pár let představovat největší kupní sílu. V Oregonu je už dva roky legální pěstovat marihuanu pro rekreační využití.

Úrodná půda vinic v Oregonu se zelená i novou komoditou – marihuaně se ve zdejším podnebí daří. „Máme tu Slo Fo, Obamu, Ox GDP. Loni jsme měli asi 30 rostlinek. Pět různých druhů a klonů. Letos to bude spíš 60 rostlin. A zase asi pět různých odrůd. Tento rok to bude od semínka až po kuřivo,“ říká majitel vinařství Cowhorn Bill Steele.

Zájemci jsou hlavně mezi mladými. „Chtějí víno a trávu. Tak tomu říkají – party s vínem a trávou. Líbilo by se mi, kdyby kvalitní oblast, jakou Applegate je, zvládla dodávat stejné množství marihuany, jako produkuje vína,“ konstatovala Barbara Steelová.

„Myslím, že to je úžasná příležitost, jde o přelomovou dobu, kdy můžeme něčeho dosáhnout a vydělat peníze,“ podotkla manažerka vinařství Deer Creek Katheryne Bryanová.

Pěstování marihuany
Zdroj: Shalan Stewart/ČTK/ZUMA

Zároveň se ale množí stížnosti proti zápachu z venkovních záhonů, přílišnému odčerpávání vody i domnělému poškozování dobrého jména doposud vyhlášené vinařské oblasti. „Ujišťujeme se, že všichni, kdo pro nás pracují, chápou, že budeme dodržovat veškeré zákony,“ uvedla Bryanová.

Aby neprovokovali, přesouvají navíc svou produkci pod střechu. Vinaři budou muset také založit nové společnosti. Marihuana je totiž na federální úrovni stále ilegální. Pokud by ji prodávali pod hlavičkou současných firem, riskovali by, že přijdou o licence na stáčení a prodej alkoholu.

Vydáno pod