Manchesterský atentátník podle vyšetřovatelů zřejmě jednal sám

Sebevražedný atentátník Salman Abedi, který v anglickém Manchesteru minulý týden po koncertě zpěvačky Ariany Grande zabil 22 lidí a dalších zhruba šest desítek zranil, zřejmě jednal sám. Podle listu The Guardian se k tomu kloní vyšetřovatelé, kteří dosud předpokládali, že útočník měl zázemí v podobě teroristické buňky.

„Naše vyšetřování ukazuje, že Abedi osobně nakoupil většinu klíčových komponentů. Je také stále očividnější, že se během čtyř dnů mezi příletem do země a spácháním toho otřesného činu většinou pohyboval a konal sám,“ uvedl Russ Jackson z protiteroristického oddělení.

Policie nadále nevylučuje, že Abedi mohl mít komplice. „Je nezbytné, abychom zjistili, že nebyl součástí nějaké širší sítě, vyloučit to zatím nemůžeme,“ řekl Jackson. „Zůstává řada nejasností ohledně jeho chování před útokem,“ dodal.

Abediho okolí policii na jeho radikalizaci upozorňovalo

Útočník se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Když mu bylo šestnáct, bojoval během školních prázdnin s otcem proti režimu Muammara Kaddáfího. Když byl Abedi na vysoké škole, dva jeho známí nezávisle na sobě volali na protiteroristickou linku, aby policii upozornili na jeho extremistické názory.

  • Založena byla v roce 1909, aby čelila německé špionáži. Jejím hlavním úkolem je ochrana britské národní bezpečnosti, většinu její práce nyní představuje boj s terorismem. Zaměstnává asi čtyři tisíce lidí.

„Z otevřených zdrojů víme, že zhruba před dvěma lety někteří lidé z Abediho okruhu upozornili policii na to, že se začíná radikalizovat, že chodí po ulici a nahlas prozpěvuje písně z koránu a že se začal chovat podezřele,“ podotkl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Také americká FBI v lednu britskou MI5 informovala, že Abedi je součástí severoafrické teroristické buňky sídlící v Manchesteru, která bude chtít zaútočit. Američtí federální agenti měli Abediho v hledáčku od roku 2016 a předali Britům informace z Libye a sledování jeho komunikace. 

Libyjské úřady od útoku zajistily Abediho otce a mladšího bratra, Britové pak v souvislosti s útokem zadrželi 16 lidí, jedenáct z nich zůstává ve vazbě. 

V neděli se uskuteční charitativní koncert

Na neděli je v Manchesteru naplánovaný charitativní koncert na podporu rodin obětí útoku. Vystoupení s názvem One Love Manchester se zúčastní řada hvězd populární hudby, třeba kapela Coldplay, zpěvák Justin Bieber nebo i zpěvačka Ariana Grande.

Lidé s lístky z tragického koncertu z minulého týdne se mohou přihlásit o vstupenky, dostanou je zdarma. Výtěžek bude věnován rodinám obětí manchesterského útoku. Koncert budou zároveň přenášet některá britská rádia. 

V Manchesteru znovu vystoupí Ariana Grande na charitativním koncertě (zdroj: ČT24)