Pachatelem útoku v Manchesteru je Brit libyjského původu Salman Abedi

Pachatelem teroristického útoku v Manchesteru byl 22letý Salman Abedi. Totožnost útočníka potvrdili zástupci policie. Zprávu nejprve oznámila americká zpravodajská televize CBS News s odvoláním na svoje zdroje. Stejnou informaci následně přinesla agentura AP. Podle serveru Politico útočil mladý Brit libyjského původu, který se v koncertní hale vyhodil do povětří. Policie také zatkla jeho domnělého komplice, média tvrdí, že se jedná o Abediho bratra.

Zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková, která je přímo v Manchesteru, uvedla, že k definitivnímu potvrzení pachatelovy totožnosti dojde až na základě zprávy od patologa. 

Podle informací deníku Daily Telegraph se Abedi narodil v roce 1994 v Manchesteru jako druhé nejmladší dítě ze čtyř potomků, a to libyjskému páru uprchlíků, kteří utekli ze své vlasti před režimem plukovníka Muammara Kaddáfího. 

Posledních deset let žila rodina ve čtvrti Fallowfield na jihu Manchesteru, ale podle některých zpráv se všichni její členové - s výjimkou právě Salmana a jeho bratra - měli před nedávnem vrátit zpět do Libye.

V průběhu úterního večera vyšlo také najevo, že atentátník byl studentem 2. ročníku oboru management na University of Salford.

Policie odhalila totožnost sebevražedného útočníka (zdroj: ČT24)

Byl Abedi osamělým vlkem?

Vyšetřovatelé útoku se nyní snaží najít odpověď na klíčovou otázku, tedy na to, zda byl Abedi tzv. osamělým vlkem, zda měl k realizaci své akce po ruce komplice nebo jestli byl součástí nějaké teroristické buňky; k sebevražedné akci se totiž už přihlásil samozvaný Islámský stát („Jeden z vojáků chalífátu dokázal umístit nálož na shromáždění křižáků ve městě Manchester,“ uvedl), toto přihlášení ale může jen deklarativně využívat situace.

Manchester zažil útok sebevražedného atentátníka (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP úřední záznamy ukazují, že Abedi byl přihlášen k pobytu v manchesterském domě v již zmiňované čtvrti Fallowfield. V domě provedlo policejní komando zásah včetně kontrolované exploze.

Policie při prohlídce domu Salmana Abediho
Zdroj: Reuters

Podle BBC měl Abedi nejméně tři sourozence: staršího bratra, který se narodil v Londýně, a mladšího bratra a sestru, kteří se narodili v Manchesteru. Rodina, která pochází z Libye, bydlela na různých adresách v Manchesteru, včetně domu v ulici Elsmore ve Fallowfieldu, kde došlo k výše uvedené razii. 

Pietní akce

Tisíce lidí se večer shromáždily na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli hesla se srdcem hlásající: „Miluji MCR (Manchester)“. Účastníci akce věnovali obětem minutu ticha, stejně jako se to dělo při mnoha jiných příležitostech, například na filmovém festivalu v Cannes.  

Pieta za oběti útoku v Manchesteru
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Paříž a Řím na znamení solidarity s Manchesterem zhasnou o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky; ve tmě se ocitne například Eiffelova věž nebo Koloseum.

Vedle projevů smutku a soustrasti se na sociálních sítích objevily i příspěvky příznivců tzv. Islámského státu (IS). Podporovatelé této teroristické organizace v nich vyjadřovali radost nad spáchaným činem. 

  • Po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grande explodovala v pondělí v půl jedenácté večer v Manchester Aréně po domácku vyrobená výbušnina.
  • O život přišlo dvaadvacet převážně mladých lidí, mezi oběťmi je i osmileté děvče. Dalších desítky lidí výbuch zranil. Na místě zasahovalo šedesát sanitek a přes čtyři sta policistů.
  • Za útokem stál dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi, jehož rodina do Spojeného království uprchla před režimem Muammara Kaddáfího.
  • Abedi podle zjištění britské policie nejednal sám, ale ve skupině lidí. V sérii zatýkání na území Velké Británie i Libye bezpečnostní složky zadržely jeho bratry a otce. 
  • Francouzské ministerstvo vnitra má za prokazatelné, že byl útočník v kontaktu se samozvaným Islámským státem.
  • Britská premiérka Theresa Mayová událost označila za jeden z nejhorších útoků ve Spojeném království a vůbec nejhorší na severu Anglie. Královna Alžběta II. útok označila za barbarský čin a vyjádřila soustrast rodinám obětí.