TÉMA

Útok v Manchesteru 2017

Týden v politice

Sobotka o teroristických útocích: Nechali jsme se ukolébat klidnými roky

Evropská unie v uplynulých letech ztratila obezřetnost vůči dění v sousedních regionech a nemyslela na svou ochranu. V souvislosti s teroristickými útoky v Anglii to v rozhovoru pro Týden v politice prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Země s početnými muslimskými komunitami by podle něj měly zostřit svou politiku a vyhošťovat ty duchovní, kteří podněcují k nenávisti.
12. 6. 2017|

Materiál k bombě koupil manchesterskému útočníkovi jeho bratr

Bratr sebevražedného atentátníka, který v květnu v anglickém Manchesteru zabil 22 lidí, přiznal, že nakoupil materiál použitý k útoku. Prý ale nevěděl, kde atentát bude spáchán. Útočníkova bratra zadržela libyjská policie krátce po atentátu v Tripolisu, kde je také držen ve vazbě. O jeho svědectví informoval mluvčí libyjské protiteroristické brigády.
8. 6. 2017|

Útok v Londýně má osmou oběť, policie našla v Temži tělo muže

Bilance obětí sobotního teroristického útoku v centru Londýna stoupla na osm. Potvrdila to britská policie, která v úterý večer našla v Temži tělo muže. Jedná se o 45letého Francouze, který byl od soboty nezvěstný. Mezi oběťmi je tak jeden Brit a sedm cizinců - tři Francouzi, dvě Australanky, Kanaďanka a Španěl. Deset lidí zůstává v nemocnici v kritickém stavu.
7. 6. 2017Aktualizováno7. 6. 2017, 19:18|

Ariana Grande navštívila děti zraněné při teroristickém útoku v Manchestru

Americká popová zpěvačka Ariana Grande v pátek v manchesterské dětské nemocnici nečekaně navštívila své mladé fanoušky zraněné při nedávném teroristickém atentátu na jejím koncertě v tomto anglickém městě. Grande podepisovala trička a pózovala pro focení.
3. 6. 2017|
Útok v Manchesteru 2017

Manchesterský atentátník podle vyšetřovatelů zřejmě jednal sám

Sebevražedný atentátník Salman Abedi, který v anglickém Manchesteru minulý týden po koncertě zpěvačky Ariany Grande zabil 22 lidí a dalších zhruba šest desítek zranil, zřejmě jednal sám. Podle listu The Guardian se k tomu kloní vyšetřovatelé, kteří dosud předpokládali, že útočník měl zázemí v podobě teroristické buňky.
31. 5. 2017Aktualizováno31. 5. 2017, 14:12|
Útok v Manchesteru 2017

Před extremismem útočníka z Manchesteru varovali Brity jeho známí i FBI

Britská tajná služba MI5 začala vyšetřovat způsob, jak sama naložila s varováními před útočníkem z Manchesteru. Podle stanice BBC byla na extremistické názory Salmana Abediho upozorněna nejméně třikrát. Kvůli atentátu skončilo ve vazbě zatím 14 osob. Poslední dopadený muž je podezřelý z trestných činů, které jsou v rozporu s protiteroristickým zákonem.
29. 5. 2017Aktualizováno29. 5. 2017, 12:57|
Útok v Manchesteru 2017

V Manchesteru zadrženy další dvě osoby kvůli pondělnímu útoku

Britská policie zatkla zatkla v neděli další dvě osoby v souvislosti s pondělním sebevražedným útokem v Manchesteru. Jde o dva muže ve věku 19 a 25 let. Informovala o tom britská média. Zároveň policie provedla zátah v domě na jihu města. Na vyšetřování se stále podílí kolem tisíce příslušníků různých oddělení bezpečnostních složek. Britská policie rovněž zveřejnila snímky pravděpodobného sebevražedného atentátníka Salmana Abediho v den atentátu.
28. 5. 2017Aktualizováno28. 5. 2017, 23:40|
Útok v Manchesteru 2017

Policie zveřejnila snímky Abediho ze dne útoku v Manchesteru

Britská policie zveřejnila snímky předpokládaného pachatele pondělního teroristického útoku v Manchesteru. Dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi je na nich zachycen v den, kdy při atentátu na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí a 116 dalších zranil. Bombu, kterou k sebevražednému atentátu použil, podle policie zřejmě sestavil v bytě v centru severoanglického města.
27. 5. 2017|
Útok v Manchesteru 2017

Britská policie zatkla v Manchesteru další dva podezřelé, na jihu města pátrala po bombě

Ozbrojení policisté budou o víkendu střežit stovky akcí po celé Británii. Posílení bezpečnostních opatření následuje po pondělním bombovém útoku v Manchesteru. V sobotu časně ráno byli zadrženi dva muži ve věku 20 a 22 let poté, co si policisté řízenou explozí uvolnili vstup do domu v Cheetham Hill v Manchesteru. Prohledali také další dvě budovy. O několik hodin později policie evakuovala část čtvrti Moss Side na jihu města a na místo se dostavil tým pyrotechniků. Sama policie uvedla, že evakuace souvisí s prohledáváním budovy ve čtvrti.
27. 5. 2017Aktualizováno27. 5. 2017, 13:52|
Útok v Manchesteru 2017

Další Abediho bomby mohly skončit u džihádistů, obává se britská policie

Manchesterský sebevražedný atentátník Salman Abedi možná vyrobil více bomb, přičemž některé se mohly dostat do rukou extremistů, obává se policie. Píše o tom britský Telegraph. Počet zadržených v souvislosti s atentátem mezitím vzrostl na deset. Při útoku zemřelo 22 lidí včetně dětí.
26. 5. 2017Aktualizováno26. 5. 2017, 12:50|

V Británii platí nejvyšší stupeň ohrožení, v Libyi zadrželi příbuzné možného útočníka

Za atentát v Manchester Aréně je odpovědná celá skupina lidí. Oznámila to britská policie, která pátrá po dalších komplicích. Zadrženi byli bratři možného atentátníka i jeho otec. Hrozba dalšího útoku je bezprostřední, Británie proto zvýšila stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší možný. V ulicích měst bude rozmístěno až 5 tisíc vojáků. Podle francouzského ministra vnitra je prokázané, že útočník měl vazby na Islámský stát (IS).
24. 5. 2017Aktualizováno25. 5. 2017, 21:22|
Útok v Manchesteru 2017

Britská policie přestala s USA sdílet informace o útoku v Manchesteru. Vadí jí úniky do médií

Britská policie přestala kvůli únikům citlivých informací do médií sdílet s americkými bezpečnostními složkami informace o atentátu v Manchesteru. Informovala o tom BBC. Podle Guardianu hodlá britská premiérka Theresa Mayová při setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na summitu NATO v Bruselu proti úniku protestovat. Trump úniky odsoudil a řekl, že požádá ministerstvo spravedlnosti a další příslušné orgány o jejich důkladné prošetření.
25. 5. 2017Aktualizováno25. 5. 2017, 18:35|
Útok v Manchesteru 2017

Podle německého listu se Abedi před atentátem vracel z Libye přes Prahu, Chovanec to popřel

Britská policie v souvislosti s pondělním teroristickým útokem v Manchesteru zadržuje osm lidí. Deník The Independent s odvoláním na své zdroje napsal, že při raziích našly bezpečnostní jednotky také výbušniny, které mohly posloužit k dalším atentátům. Jedno zařízení policie zlikvidovala řízeným výbuchem. Předpokládaný atentátník Salman Abedi se podle německého listu Der Tagespsiegel nedávno vracel ze své cesty do Libye přes Prahu. Český ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD však ve čtvrtek odpoledne tuto informaci popřel.
25. 5. 2017Aktualizováno25. 5. 2017, 16:51|
Útok v Manchesteru 2017

Královna přijela nečekaně do Manchesteru. Zamířila do nemocnice za zraněnými dětmi

Královna Alžběta II. přijela do dětské nemocnice v Manchesteru, kde se léčí oběti pondělního sebevražedného atentátu. Poděkovala personálu a zamířila i za pacienty. V nemocnici dle BBC zůstává čtrnáct dětí mladších 16 let, které zranila exploze v Manchester Aréně.
25. 5. 2017Aktualizováno25. 5. 2017, 13:57|
Útok v Manchesteru 2017

Souboj opět vypukne naplno. Britské strany po útoku spustí kampaň

Britské politické strany obnoví koncem pracovního týdne předvolební kampaň, kterou přerušily kvůli teroristickému útoku v Manchesteru. Nacionalistická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) tak učiní ve čtvrtek, labouristé a vládní konzervativci týž den na lokální úrovni, v pátek pak na celonárodní.
24. 5. 2017|
Útok v Manchesteru

Policie nasadí na velké akce více svých lidí. Stupeň bezpečnostního rizika se v Česku nezvyšuje

Teroristický útok v Manchesteru nemá žádnou souvislost s Českem. Není proto nutné zvyšovat stupeň ohrožení v zemi. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem, oba z ČSSD a s představiteli policie, tajných služeb a ministerstva zahraničí. Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že Česku nehrozí bezprostřední teroristická hrozba. Policie přesto posílí svou přítomnost na velkých společenských akcích, jakou je například středeční koncert skupiny Depeche Mode v Praze.
24. 5. 2017Aktualizováno24. 5. 2017, 16:59|
Útok v Manchesteru 2017

Češi mezi oběťmi v Manchesteru nebyli, potvrdilo ministerstvo

Žádný český občan nezemřel ani neutrpěl zranění při pondělním teroristickém útoku v Manchesteru. Oznámilo to ministerstvo zahraničních věcí s odkazem na informace britské policie. Na nouzovou linku české ambasády v Londýně se přitom obrátili tři lidé, kteří pohřešovali blízké.
24. 5. 2017Aktualizováno24. 5. 2017, 15:57|
Události komentáře

Britové jsou v klidu, jdou dál. Alespoň tomu chtějí věřit, říká muž, který vyrůstal v Manchesteru

Britové vidí sami sebe jako ty, kteří navzdory tragédiím a ohrožení zůstanou v klidu a půjdou dál. Chtějí tomu věřit, říká Benjamin Tallis, který vyrůstal v Manchesteru a s místní arénou, která se stala terčem útoku, má spojenou řadu vzpomínek. Tallis, který nyní pracuje v Česku jako výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů, byl hostem Událostí, komentářů s moderátorem Davidem Borkem.
24. 5. 2017|

Světové památky se rozsvítily v britských barvách, některé se ponořily do tmy

Známé památky po celém světě se v noci rozsvítily v barvách Velké Británie jako výraz solidarity s 22 oběťmi pondělního teroristického útoku v Manchesteru. Další světová města naopak o půlnoci zhasla světla, která jinak ozařují městské dominanty. Informoval o tom list The Telegraph, který mezi památkami svítícími v barvách britské vlajky zmínil i pražskou Petřínskou rozhlednu.
24. 5. 2017|

Velvyslanectví nemá hlášeny české oběti útoku v Manchesteru. Politici vyjadřují soustrast

České velvyslanectví ve Velké Británii nemá informaci, že by mezi oběťmi exploze v Manchesteru byl český občan. Ministerstvo zahraničí upozornilo na nouzové telefonní linky, na které se lidé mohou obrátit, pokud někoho pohřešují. Čeští politici vyjadřují soustrast rodinám obětí a zraněných. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že i když česká policie nemá informace o bezprostředním nebezpečí, posílí svoji přítomnost. Češi mohou vyjádřit soustrast blízkým obětí od středy na britském velvyslanectví v Praze.
23. 5. 2017Aktualizováno23. 5. 2017, 20:18|

K útoku v Manchester Aréně se hlásí IS, policie potvrdila totožnost útočníka

Při pondělní explozi v multifunkční hale v Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande, zemřelo 22 lidí. Mezi oběťmi jsou i děti včetně osmileté dívky. Dalších 59 lidí je zraněných. Policie už ví, kdo zřejmě útočil. Sebevražedným atentátníkem byl 22letý muž. Jedná se o Brita libyjského původu Salmana Abediho. Policie nyní zkoumá, zda útočil sám. K sebevražedné akci se již stihnul přihlásit tzv. Islámský stát (IS).
23. 5. 2017Aktualizováno23. 5. 2017, 18:58|

Svědci o útoku na koncertě Ariany Grande: Panika, slzy, mobily pohozené na zemi

K výbuchu v manchesterské aréně došlo v okamžiku, kdy lidé odcházeli z koncertu Ariany Grande. Svědci popisují chaos, který na místě nastal. „Dostali jsme se ven a lidé utíkali všemi směry. Říkali jsme si, že s nimi nepoběžíme, kdyby se tu pohyboval nějaký střelec. Schovali jsme se pod mostem,“ uvedla návštěvnice Kennedy.
23. 5. 2017Aktualizováno23. 5. 2017, 16:04|

OBRAZEM: Po koncertu přišel výbuch. A Manchester ztichl

Koncert americké zpěvačky Ariany Grande v britském Manchesteru měl tragické završení v podobě teroristického útoku. Poté, co vystoupení skončilo a lidé chtěli jít domů, došlo k explozi. Útok má za následek více než dvacet mrtvých a několik desítek zraněných. Mezi oběťmi jsou i děti včetně osmileté dívky. V souvislosti s útokem byl v Manchesteru zadržen 22letý muž.
23. 5. 2017|
Útok v Manchesteru 2017

Žádné bezpečnostní rámy, žádné kontroly tašek. Opatření byla nulová, tvrdí návštěvníci koncertu

Podle návštěvníků pondělního koncertu v Manchesteru byla bezpečnostní opatření před vstupem do multifunkční haly téměř nulová. Členové ochranky se prý zajímali hlavně o to, zda nemají návštěvníci vlastní vodu, zavazadla nekontrolovali. O laxních bezpečnostních kontrolách v manchesterské aréně na internetu psali i návštěvníci dřívějších akcí.
23. 5. 2017|