Materiál k bombě koupil manchesterskému útočníkovi jeho bratr

Bratr sebevražedného atentátníka, který v květnu v anglickém Manchesteru zabil 22 lidí, přiznal, že nakoupil materiál použitý k útoku. Prý ale nevěděl, kde atentát bude spáchán. Útočníkova bratra zadržela libyjská policie krátce po atentátu v Tripolisu, kde je také držen ve vazbě. O jeho svědectví informoval mluvčí libyjské protiteroristické brigády.

Podle původních informací z vyšetřování to měl být pachatel manchesterského útoku Salman Abedi, kdo si osobně nakoupil většinu klíčových komponentů.

Podle jeho bratra se Abedi stal islámským radikálem v Británii v roce 2015, a to prostřednictvím internetu a jeho přátel. V den útoku prý zanechal své rodině vzkaz, v němž ji prosil o odpuštění.

Abediho okolí policii na jeho radikalizaci upozorňovalo

Útočník se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Když mu bylo šestnáct, bojoval během školních prázdnin s otcem proti režimu Muammara Kaddáfího. Když byl na vysoké škole, dva jeho známí nezávisle na sobě volali na protiteroristickou linku, aby policii upozornili na jeho extremistické názory.  

„Z otevřených zdrojů víme, že zhruba před dvěma lety někteří lidé z Abediho okruhu upozornili policii na to, že se začíná radikalizovat, že chodí po ulici a nahlas prozpěvuje písně z koránu a že se začal chovat podezřele,“ podotkl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Také americká FBI v lednu britskou MI5 informovala, že Abedi je součástí severoafrické teroristické buňky sídlící v Manchesteru, která bude chtít zaútočit. Američtí federální agenti měli Abediho v hledáčku od roku 2016 a předali Britům informace z Libye a sledování jeho komunikace. Libyjské úřady od útoku zajistily Abediho otce a mladšího bratra.