Britská policie přestala s USA sdílet informace o útoku v Manchesteru. Vadí jí úniky do médií

Britové řeší úniky citlivých informací do amerických médií (zdroj: ČT24)

Britská policie přestala kvůli únikům citlivých informací do médií sdílet s americkými bezpečnostními složkami informace o atentátu v Manchesteru. Informovala o tom BBC. Podle Guardianu hodlá britská premiérka Theresa Mayová při setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na summitu NATO v Bruselu proti úniku protestovat. Trump úniky odsoudil a řekl, že požádá ministerstvo spravedlnosti a další příslušné orgány o jejich důkladné prošetření.

BBC v analýze uvedla, že tento krok je velice významný a dokazuje, jak moc jsou britské úřady úniky pobouřené. Zdroj z protiteroristického úřadu řekl agentuře Reuters, že opatření je jen dočasné a potrvá do doby, než Británie dostane záruky, že se úniky nebudou opakovat.

Některá britská média citují vládní zdroje, podle nichž příkaz k odříznutí amerických bezpečnostních složek od informací nepřišel z Downing Street.

Britům vadí zveřejnění fotografií z místa činu i jména atentátníka

Britské a americké bezpečnostní orgány si v rámci dlouhodobé úzké spolupráce vyměňují data. Podle britských médií ale právě z amerických tajných služeb unikly do médií některé klíčové informace, které měly kvůli vyšetřování zůstat veřejnosti utajeny.

Šlo například o fotografie částí důmyslné bomby z místa činu, které přinesl americký deník The New York Times. Do amerického tisku také v úterý uniklo jméno atentátníka. 

Mayová ještě před schůzkou s Trumpem podle agentury Reuters prohlásila, že Spojené státy jsou pro Británii nejdůležitějším partnerem v otázkách obrany a bezpečnosti a vzájemné sdílení zpravodajských informací je založeno na důvěře.

„Pokud jde o sdílení zpravodajských informací se Spojenými státy americkými, máme s USA speciální vztahy. Je to naše nejhlubší partnerství v otázkách obrany a bezpečnosti,“ řekla Mayová novinářům při příjezdu na summit NATO.

Donald Trump a Theresa Mayová
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

„Samozřejmě, že je toto partnerství založeno na důvěře a součástí této důvěry je vědomí, že zpravodajské informace mohou být sdíleny v utajení a já dnes dám prezidentu Trumpovi najevo, že zpravodajské informace, které sdílejí policie a bezpečnostní složky, musí zůstat zajištěné,“ dodala Mayová.

Trump: Případné viníky potrestáme

Americký prezident označil údajné úniky za hluboce znepokojující a přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků. „A pokud to bude přiměřené, viník by měl být stíhán v co největším rozsahu, jaký umožňuje zákon,“ citovala Trumpa agentura Reuters. Prezident zdůraznil, že pro USA neexistuje vztah, kterého by si více vážily, než je zvláštní vztah mezi Spojenými státy a Británií.

Úřadující americký velvyslanec v Británii Lewis Lukens podle BBC prohlásil, že únik utajovaných informací o manchesterském útoku do médií je politováníhodný. USA však prý zjistí zdroj úniků a jsou odhodlány je zastavit. Velvyslanec rovněž vyjádřil naději, že úniky nebudou mít dlouhodobější důsledky na vztahy mezi Británií a USA.

Televize Sky News s odvoláním na své zdroje uvedla, že britská vláda i protiteroristické úřady kvůli sérii úniků „zuří“. Vysoce postavený vládní zdroj ve vyjádření pro The Guardian úniky označil za „nepřijatelné“ a stresující pro oběti a jejich rodiny.

Úniky kritizovala také britská policie. „Když je narušena důvěra, ohrožuje to vzájemné vztahy, naše vyšetřování i důvěru obětí, jejich rodin a svědků,“ uvedl mluvčí protiteroristické jednotky. Napáchaná škoda je podle něj velká, neboť zveřejněny byly možné důkazy důležité pro vyšetřování atentátu, který si vyžádal 22 obětí, včetně dětí a teenagerů.

Úniky pranýřoval i starosta Manchesteru Andy Burnham. Na Twitteru uvedl, že si na ně stěžoval u amerického velvyslance. „Byl jsem ujištěn, že to skončí. Neskončilo. Je to arogantní, špatné a neuctivé“.