Královna přijela nečekaně do Manchesteru. Zamířila do nemocnice za zraněnými dětmi

Královna Alžběta II. přijela do dětské nemocnice v Manchesteru, kde se léčí oběti pondělního sebevražedného atentátu. Poděkovala personálu a zamířila i za pacienty. V nemocnici dle BBC zůstává čtrnáct dětí mladších 16 let, které zranila exploze v Manchester Aréně.

V souvislosti s incidentem bylo ošetřeno 116 lidí, z toho 23 osob zůstává v kritickém stavu včetně pěti pacientů mladších šestnácti let.  K atentátu se hlásí Islámský stát (IS).

Pravděpodobným sebevražedným útočníkem je mladý Brit libyjského původu Salman Abedi, úřady v Británii i Libyi pozatýkaly i jeho příbuzné.

Je to zvěrstvo, řekla královna pacientkám

„Je to hrozné, velmi podlé, mít takové cíle,“ řekla královna zraněné čtrnáctileté Evie Millsové a jejím rodičům. Patnáctiletá Millie Robsonová na sobě měla tričko Ariany Grande, když mluvila s královnou. Utrpěla zranění v oblasti nohou.

Královna se jí ptala, jestli si užila koncert, přičemž teenagerka popsala, jak vyhrála dva VIP lístky a setkala se s hvězdou v zákulisí. Alžběta II. zdůraznila, že podobná zvěrstva jsou „velmi alarmující“ a popřála dívce rychlé zotavení.

S personálem nemocnice, který od pondělí pracuje nepřetržitě dnem i nocí, si královna potřásla rukou.

Už dříve překvapila netradičním emocionálním vyjádřením, v němž uvedla, že „celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí, dospělých i dětí“. Soustrast vyjádřila všem lidem, které „strašlivá událost“ nějakým způsobem postihla. 

Poděkovala také záchranným složkám za jejich obětavé nasazení a obyvatelům Manchesteru za jejich vzájemnou solidaritu. Samotný útok označila za barbarský čin. 

Nejmladší oběti bylo osm let. Britská média ve čtvrtek potvrdila smrt čtrnáctileté Skotky Eilidh MacLeodové. Při atentátu zemřel také mladý pár, sedmnáctiletá Chloe Rutherfordová a o dva roky starší Liam Curry. 

Zahynula rovněž policistka z hrabství Cheshire Elaine McIverová, která byla na koncertě se svým manželem. V tu dobu byla mimo službu. Americká zpěvačka Ariana Grande, na jejímž koncertě se útok stal, oznámila, že z úcty k obětem přerušuje na dva týdny turné. 

  • Po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grande explodovala v pondělí v půl jedenácté večer v Manchester Aréně po domácku vyrobená výbušnina.
  • O život přišlo dvaadvacet převážně mladých lidí, mezi oběťmi je i osmileté děvče. Dalších desítky lidí výbuch zranil. Na místě zasahovalo šedesát sanitek a přes čtyři sta policistů.
  • Za útokem stál dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi, jehož rodina do Spojeného království uprchla před režimem Muammara Kaddáfího.
  • Abedi podle zjištění britské policie nejednal sám, ale ve skupině lidí. V sérii zatýkání na území Velké Británie i Libye bezpečnostní složky zadržely jeho bratry a otce. 
  • Francouzské ministerstvo vnitra má za prokazatelné, že byl útočník v kontaktu se samozvaným Islámským státem.
  • Britská premiérka Theresa Mayová událost označila za jeden z nejhorších útoků ve Spojeném království a vůbec nejhorší na severu Anglie. Královna Alžběta II. útok označila za barbarský čin a vyjádřila soustrast rodinám obětí.