Policie nasadí na velké akce více svých lidí. Stupeň bezpečnostního rizika se v Česku nezvyšuje

Studio 6: Ochrana tzv. měkkých cílů (zdroj: ČT24)

Teroristický útok v Manchesteru nemá žádnou souvislost s Českem. Není proto nutné zvyšovat stupeň ohrožení v zemi. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem, oba z ČSSD a s představiteli policie, tajných služeb a ministerstva zahraničí. Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že Česku nehrozí bezprostřední teroristická hrozba. Policie přesto posílí svou přítomnost na velkých společenských akcích, jakou je například středeční koncert skupiny Depeche Mode v Praze.

„Vyhodnotili jsme bezpečnostní situaci v České republice a konstatovali jsme, že nehrozí bezprostřední nebezpečí,“ řekl Sobotka. „Na základě doporučení zpravodajských služeb nezvyšujeme stav ohrožení terorismem, zůstává na stupni jedna,“ dodal. Česko je podle něj stále v kontaktu s britskými úřady, vláda informace monitoruje a postupuje tak, aby zajistila občanům maximální bezpečí.

Více policistů na koncert Depeche Mode

„Od zavedení prvního stupně rizika jsou policisté na klíčových místech, jako jsou mezinárodní letiště, obchodní centra, vybraná nádraží autobusová i vlaková, akce, kde je větší kumulace osob,“ řekl Tuhý. Po událostech v Británii jsou podle něj policisté ve větší míře zastoupeni v některých vybraných objektech.

Na středečním vystoupení Depeche Mode na fotbalovém stadionu v pražském Edenu zavedla policie zpřísněná bezpečnostní opatření. Pořadatelé proto předem radili návštěvníkům, aby raději dorazili s dostatečným předstihem. Podle vrchního policejního komisaře Jana Simmerla balo v okolí stadionu nasazeno několik desítek policistů. „Speciální pořádková jednotka, cizinecká policie s Schengen busem, která může kontrolovat doklady cizinců,“ shrnul. 

Máme zde i prvosledové hlídky, které jsou schopné eliminovat nebezpečí, které třeba plyne z aktivního střelce.
Jan Simmerl
vrchní komisař Policie ČR

Podle Jana Simmerla jsou všechna opatření preventivní.  Bezpečnost přímo na stadionu má na starost pořadatel koncertu. Vrchní komisař ujistil, že se agentura s policií radila, je přesvědčen, že bude zabezpečení kvalitní.

Pořádající agentura Live Nation zveřejnila přehled zakázaných předmětů, mezi které patří kromě zbraní, výbušnin, hořlavin či slzotvorných sprejů například i PET lahve a „jakékoliv další předměty, které by mohly být použity jako zbraň“.

Pořadatelé velkých hudebních akcí se shodují, že minula doba, kdy jim pomáhali zajišťovat bezpečnost například místní hasiči nebo členové Sokola. Místo dobrovolníků najímají profesionální agentury a peníze na zabezpečení ochrany tvoří jednu z nejvyšších položek rozpočtu festivalů a velkých koncertů.

Série velkých koncertů bude pokračovat

„Událost v Manchesteru je hrozná a smutná a člověku se samozřejmě honí v hlavě, že v současné politické situaci se může stát. Je to příšerné, ale začali jsme se s tím po útocích v pařížském klubu Bataclan pomalu smiřovat. Už od té doby jsou naše přípravy z hlediska bezpečnosti mnohem pečlivější,“ uvedl spoluzakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes.

Na koncert Depeche Mode naváží v neděli a pondělí další dva velké koncerty, na kterých – rovněž v Edenu – vystoupí skupina Rammstein. Bezpečnostní opatření budou podobná jako v případě středečního koncertu. „Nebudeme nijak ponižovat bezpečnostní opatření, které máme. Možná je naddimenzované, ale s ohledem na situaci, která panuje, jsme raději přistoupili k těmto preventivním posilujícím opatřením,“ uzavřel Jan Simmerl.