Před extremismem útočníka z Manchesteru varovali Brity jeho známí i FBI

Razie kvůli útoku v Manchesteru pokračují (zdroj: ČT24)

Britská tajná služba MI5 začala vyšetřovat způsob, jak sama naložila s varováními před útočníkem z Manchesteru. Podle stanice BBC byla na extremistické názory Salmana Abediho upozorněna nejméně třikrát. Kvůli atentátu skončilo ve vazbě zatím 14 osob. Poslední dopadený muž je podezřelý z trestných činů, které jsou v rozporu s protiteroristickým zákonem.

Salman Abedi se odpálil minulé pondělí po koncertě Ariany Grandeové v Manchester Aréně. Zemřelo 22 lidí včetně sedmi dětí. Útočník se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Když mu bylo šestnáct, bojoval během školních prázdnin s otcem proti režimu Muammara Kaddáfího.

Když byl Abedi na vysoké škole, dva jeho známí nezávisle na sobě volali na protiteroristickou linku, aby policii upozornili na jeho extremistické názory. „Z otevřených zdrojů víme, že zhruba před dvěma lety někteří lidé z Abediho okruhu upozornili policii na to, že se začíná radikalizovat, že chodí po ulici a nahlas prozpěvuje písně z koránu a že se začal chovat podezřele,“ podotkl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Také americká FBI v lednu britskou MI5 informovala, že Abedi je součástí severoafrické teroristické buňky sídlící v Manchesteru, která bude chtít zaútočit. Američtí federální agenti měli Abediho v hledáčku od roku 2016 a předali Britům informace z Libye a sledování jeho komunikace.

„V návaznosti na tento americký tip Abedi a další členové gangu byli vyšetřováni MI5. V té době se předpokládalo, že Abedi plánuje zavraždit politika. Ale z vyšetřování nic nevzešlo a tragicky se mu podařilo proklouznout,“ sdělil blízký zdroj Daily Mailu.

  • Založena byla v roce 1909, aby čelila německé špionáži. Jejím hlavním úkolem je ochrana britské národní bezpečnosti, většinu její práce nyní představuje boj s terorismem. Zaměstnává asi čtyři tisíce lidí.

Britské tajné služby mají seznam 20 tisíc potenciálních radikálů a tři tisíce z nich dokonce považují za nebezpečné. Do zjišťování informací a případného odhalení možného nebezpečí Britové zapojují i internetové společnosti.

Vyčlenili odborníky, kteří sledují on-line komunikaci. „Nejzajímavější jsou internetové společnosti, které stále zveřejňují publikace o nenávisti nebo nenávistné materiály, které přispívají k radikalizaci lidí v této zemi,“ uvedla ministryně vnitra Amber Ruddová.

Britská média se pozastavovují nad skutečností, že britské úřady využily v uplynulých dvou letech pouze v jediném případě možnosti dočasně zakázat britským občanům účastnícím se teroristických operací v zahraničí návrat do vlasti. Ruddová ale opatření hájila. „Neznamená to, že by tajným službám nebo policii k ničemu nebylo. Vůbec není zbytečné,“ řekla.

Tajné služby posílí o tisíce pracovníků

Ministryně se snaží uklidnit veřejnost - stát dává na ochranu svých obyvatel čím dál více peněz. „Nabíráme teď tisíc devět set lidí do tajných služeb. Musíme si být jistí, že zajistíme bezpečí,“ podotkla politička.

Úřady v sobotu oznámily zmírnění úrovně ohrožení z nejvyššího pátého na čtvrtý stupeň - bezprostřední nebezpečí dalšího atentátu podle zpravodajských služeb nehrozí. Z ulic se tak stáhnou vojenské hlídky, které o víkendu dohlížely na řadu kulturních a zábavních akcí.

Britové ale dál hledají možné komplice sebevražedného útočníka. „Jsem šokovaná, ale také hrdá na naše policisty. V životě jsem neviděla policejní razii - dodávka a za ní šest aut s policejními důstojníky v kuklách,“ konstatovala obyvatelka části evakuovaného předměstí Moss Side.

Ve vazbě zůstává podle vyšetřovatelů 14 lidí. Posledním zadrženým je 23letý muž, který byl dopaden v jihoanglickém Shorehamu.

  • Po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grande explodovala v pondělí v půl jedenácté večer v Manchester Aréně po domácku vyrobená výbušnina.
  • O život přišlo dvaadvacet převážně mladých lidí, mezi oběťmi je i osmileté děvče. Dalších desítky lidí výbuch zranil. Na místě zasahovalo šedesát sanitek a přes čtyři sta policistů.
  • Za útokem stál dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi, jehož rodina do Spojeného království uprchla před režimem Muammara Kaddáfího.
  • Abedi podle zjištění britské policie nejednal sám, ale ve skupině lidí. V sérii zatýkání na území Velké Británie i Libye bezpečnostní složky zadržely jeho bratry a otce. 
  • Francouzské ministerstvo vnitra má za prokazatelné, že byl útočník v kontaktu se samozvaným Islámským státem.
  • Britská premiérka Theresa Mayová událost označila za jeden z nejhorších útoků ve Spojeném království a vůbec nejhorší na severu Anglie. Královna Alžběta II. útok označila za barbarský čin a vyjádřila soustrast rodinám obětí.