Další útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal 28 mrtvých

V Egyptě došlo k dalšímu útoku na koptskou křesťanskou minoritu. Neznámí střelci ve třech džípech přepadli dva autobusy, které vezly Kopty do poutního kláštera jižně od Káhiry. Mrtvých je dvacet osm, zraněných přes dvacet. Mezi zavražděnými je i několik dětí. Po pachatelích pátrají ozbrojené složky.

Incident se odehrál asi 250 kilometrů jižně od hlavního města Káhiry v provincii Minjá. Věřící cestovali do koptského kláštera svatého Samuela. Výprava čítala dva autobusy a malý nákladní vůz.

Podle informací egyptského ministerstva vnitra byli křesťané přepadeni třemi džípy, v nichž jelo asi deset mužů oblečených ve vojenských uniformách. Poté, co autobusy s Kopty zastavily, zahájili palbu. Zabili 28 lidí a dalších 22 zranili.

K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v reakci svolal schůzku šéfů bezpečnostních složek, které po vrazích pátrají. Imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib požádal Egypťany, aby se „sjednotili v boji proti brutálnímu terorismu“. Za „odporný zločin“ útok označilo také palestinské radikální hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy.

Po posledních útocích na koptské křesťany, které o Velikonocích spáchal samozvaný Islámský stát (IS), byl v Egyptě vyhlášen tříměsíční výjimečný stav, který stále platí. Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó připomenul, že byla posílena bezpečnostní opatření. „Na pomoc policii byla do ulic egyptských měst vyslána armáda,“ poznamenal.

Můžeme hovořit takřka o jistotě, že za útokem opět budou egyptští islamisté, pravděpodobně z místní odbočky Islámského státu.
Jakub Szántó

„V Egyptě od roku 2013 probíhá něco, čemu se původně říkalo beduínské sinajské povstání. Dnes jde de facto o regulérní válku mezi Islámským státem na severu Sinajského poloostrova a armádou a policejními složkami,“ vysvětlil Szántó. „Mrtví se už počítají na tisíce,“ dodal.

Szántó: Pravděpodobně útočil Islámský stát (zdroj: ČT24)
  • České ministerstvo zahraničí upozorňuje, že v Egyptě je třeba dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny bezpečnostních složek a vyhýbat se veřejným shromážděním. Bezpečnost letovisek u Rudého moře a významných staroegyptských památek je podle české diplomacie zajištěna dostatečně. Naopak nebezpečný je podle ministerstva sever Sinajského poloostrova, především oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš a Šajch Zuvajd a západní hranice s Libyí. Cestujícím do Egypta se doporučuje zaregistrovat se do databáze DROZD.

Pronásledování Koptů

Koptové v Egyptě žijí od doby, kdy mu vládl Řím a patří tak k nejstarším křesťanským komunitám na Blízkém východě. Tvoří asi desetinu z více než 90 milionů obyvatel Egypta. Stěžují si však na pronásledování ze strany většinových muslimů a na nedostatečnou ochranu od státu.

Islámští extremisté především z egyptské odnože Islámského státu, kteří chtějí svrhnout vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího, viní Kopty z podílu na sesazení jeho předchůdce z dnes zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013.

Vloni v prosinci přišlo při útoku islamistů na koptský klášter v Káhiře o život 28 osob. Po posledních útocích na kostely v Tantě a Alexandrii, které si vyžádaly přes 40 mrtvých, byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Teroristé varovali, že další útoky budou následovat.